Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Řeky v Libereckém kraji klesají, v horách přestalo pršet

23. 05. 2019 | 17:04

Situace na tocích ve Frýdlantském výběžku na Liberecku se zklidňuje. Dopoledne přestalo pršet a na prvním povodňovém stupni byl odpoledne pouze potok Řasnice ve Frýdlantu, i tam už je ale hladina pod touto hranici. Voda se na Frýdlantsku vylila jen do luk a v Hejnicích poškodila jez. Zaplavené jsou ale stále dvě silnice třetí třídy z Černous na Boleslav a na Ves, řekl ČTK starosta Černous Miroslav Richter (Pro obec Černousy).

povoden19cernousy3
Foto: Artur Irma

Voda ve Smědé podle starosty klesá pomalu a těžko se odhaduje, kdy bude možné obě silnice v příhraničí otevřít. "Možná večer," dodal. V noci na dnešek Smědá v Předláncích na Frýdlantsku dosáhla třetího stupně, když překročila hranici 240 centimetrů. Kulminovala na 253 centimetrech, ráno v úterý bylo v korytě 19 centimetrů vody. Dnes vody ve Smědé ale postupně ubývalo. Pod první stupeň, což je 200 centimetrů, klesla v Předláncích před polednem.

Pohotovost už ráno mohli odvolat na horním toku Smědé v Hejnicích. "Po dvou dnech konečně vidíme i hory," poznamenal starosta Jaroslav Demčák (Za lepší Hejnice). Velká voda ale poškodila jez za Dělnickým domem, zbortila se jedna stěna. "Jak velký je rozsah poškození, uvidíme asi až v pátek ráno, až voda opadne," řekl hejnický starosta.

V noci byli hasiči kvůli vodě v pohotovosti. "Na Frýdlantsku dobrovolné jednotky přes noc pravidelně prováděly monitoring vodních toků. Došlo i na pytlování, když se voda v Předláncích blížila ke garáži a jednomu obytnému domu. Použito bylo 200 pytlů, dalších 150 měli hasiči v záloze. K žádnému zaplavení obytných budov ani evakuaci nedošlo," řekla mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. Písek pytlovali v noci také hasiči ve Frýdlantu, ani tam ho ale nemuseli použít. V Hejnicích se vylil rybník u lesnické školy. Hasiči také přes noc vyjížděli k několika popadaným stromům u Jablonného v Podještědí a Svoru.

V Libereckém kraji pršelo už od úterý, nejintenzivněji ale na návětrné straně Jizerských hor, kde jen za středu spadlo kolem 100 milimetrů srážek, což je 100 litrů na metr čtvereční. Nejsilnější srážky naměřila stanice na Smědavě v Bílém Potoce, kde za dva dny spadlo 143 litrů vody na metr. Naopak téměř bez deště bylo Českolipsko, třeba v Mimoni nebo Stráži pod Ralskem spadlo za dva dny sotva deset milimetrů srážek. Podle meteorologů bude srážek ubývat a potoky a řeky budou dál klesat.

čtk