Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rozvolnění přináší milovníkům památek a zahrad i možnost návštěvy sychrovského areálu

12. 04. 2021 | 14:40

S ohledem na uvolnění pandemických opatření budou již ode dneška zpřístupněny vybrané parky a zahrady ve správě Národního památkového ústavu. Na Liberecku je již  zpřístupněn areál s parkem na zámku Sychrov, na Pardubicku od soboty 17. dubna bude zpřístupněna zámecká zahrada na Slatiňanech. K dispozici jsou samozřejmě toalety.

SychrovRodinka
archivní foto ze Sychrova Pavel Charousek

Sychrovský areál bude zpřístupněn denně (zatím) od 9 do 16 hodin, vstupenky budou prodávány z okénka při vstupu do nádvoří, jednotné vstupné je 30 Kč, děti do šesti let zdarma. Slatiňanská zahrada bude přístupná (zatím) v dubnu o víkendech od 10 do 15 hodin. Vstupenky se budou prodávat v návštěvnickém centru, prodej suvenýrů je prozatím zakázán, vstupné do zahrady je jednotné 30 Kč, děti do šesti let zdarma.

Prosíme návštěvníky, aby si před návštěvou zkontrolovali otevírací dobu a podmínky návštěvy na webových stránkách příslušných objektů nebo na webu npu.cz

Správy hradů a zámků prosí návštěvníky, aby respektovali bezpečnostní pokyny, které jsou umístěny u vstupů do areálů a také na webových stránkách objektů a chránili tak zdraví své i zdraví pracovníků Národního památkového ústavu.

O novinkách, které si správy objektů pro návštěvníky připravily, budeme informovat v tiskových zprávách při zahájení sezony. Nabízíme ale krátká videa z našich památek, sledovat můžete zde https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/Kratka-videa-z-hradu-a-zamku

ÚPS na Sychrově

Národní památkový ústav, územní památková správa na Sychrově je jedním ze čtyř pracovišť zabývajících se správou objektů v péči Národního památkového ústavu. NPÚ je největší příspěvková organizace Ministerstva kultury ČR a z pověření státu spravuje a veřejnosti zpřístupňuje více než sto nemovitých památek. V rámci zpřístupněných objektů pečuje také o přibližně tři čtvrtě milionu sbírkových předmětů a též o typické součásti zámeckých i hradních areálů: historické zahrady a parky. Z konvolutu památek přímo ve správě NPÚ je sedm zapsáno v Seznamu světového dědictví UNESCO.

NPÚ, územní památková správa na Sychrově se stará o sedmnáct památek na území Libereckého, Pardubického a Královéhradeckého kraje.

TZ/Lucie Bidlasová, vedoucí kanceláře ředitele, tisková mluvčí