Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

S novým jízdním řádem spustí Liberecký kraj aplikaci IDOLKA, zatím zkušebně

08. 12. 2021 | 17:28

S novým jízdním řádem spustí Liberecký kraj v neděli 12. prosince i mobilní aplikaci pro cestování autobusy a vlaky integrované regionální dopravy IDOLKA. Aplikace se od července testuje v laboratorních podmínkách, v neděli začne testování v ostrém provozu. Cestující už ji mohou využít k placení jednotlivých a jednodenních síťových jízdenek. Na dotaz ČTK to řekl Otto Pospíšil, jednatel společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji.

Modernizaci odbavovacího systému ve veřejné dopravě připravuje Liberecký kraj už pět let, fungovat měl nový systém už v polovině roku 2019, Korid LK měl ale problémy se zajištěním dodavatele. Soutěž se protahovala, zkomplikovalo ji také rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který zakázal uzavřít smlouvu s vítězem a soutěž zrušil, protože podle něj byla kromě jiného v rozporu se zásadou transparentnosti.

"Podařilo se nám ten projekt rozhýbat a posunout, počítáme s tím, že v průběhu příštího roku bychom měli dosáhnout cílového stavu, který obsahuje mobilní aplikaci IDOLKA, zavedení e-shopu, rozšíření platebních karet ve veřejné dopravě a novou krajskou kartu OPUSCARD," řekl Pospíšil. Cestující by pak měli mít možnost ve větší míře platit v regionální dopravě bezhotovostně, kvůli předplatnému už nebudou muset na kontaktní místa, ale vše vyřeší on line.

V Libereckém kraji funguje od poloviny roku 2009 integrovaný systém veřejné dopravy IDOL. S integrovanou jízdenkou či krajskou kartou lze cestovat vlaky a autobusy veřejné dopravy a od září 2017 také rychlíky Českých drah na území kraje. Od neděle bude navíc možné s krajskou kartou cestovat i do středních Čech. Cestování s krajskou kartou je levnější, kraj tím motivuje cestující k bezhotovostním platbám, které zrychlují odbavení a v době koronavirové pandemie také snižují riziko přenesení nákazy na řidiče nebo průvodčí.

Nový systém umožní nákup jízdenky on-line, podobně jako je tomu u soukromých dopravců na dálkových trasách. Aplikace ale pomůže i s vyhledáním nejrychlejšího spojení a nabídne nejvhodnější jízdenku pro zvolenou trasu. IDOLKA zobrazí zastávky veřejné dopravy i kontaktní místa, upozorní na výluky i mimořádnosti v dopravě. Korid LK ji chce veřejnosti víc představit po dokončení ostrého testování na začátku příštího roku, už teď si ji ale lidé mohou zdarma stáhnout prostřednictvím internetových stránek idolka.cz.

čtk