Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Seniorka z Domova důchodců v Rokytnici nad Jizerou se v rámci projektu Ježíškova vnoučata setkala s Janem Kanyzou

16. 02. 2020 | 15:10

Co obvykle touží senioři dostat od Ježíška? Bývá to drobnost, třeba kvalitní čaj nebo něco dobrého k jídlu. Jedna ze seniorek Domova důchodců Rokytnice nad Jizerou, příspěvkové organizace Libereckého kraje, přišla s překvapivým vánočním přáním. Chtěla se setkat s hercem Janem Kanyzou. Přání splnil v rámci projektu Ježíškova vnoučata Český rozhlas. Nadělil jí více než hodinové osobní popovídání s tímto umělcem.

Jan Kanyza (4)
Foto: LK

Setkání paní Dagmar s oblíbeným hercem a malířem se uskutečnilo v druhé polovině ledna v Muzeu a Pojizerské galerii v Semilech. Žena na ně spolu s několika přáteli z domova důchodců. „Všichni víme, že o Vánocích se přáním meze nekladou. Ale nedělali jsme si velké naděje, že by se doopravdy podařilo dohodnout osobní setkání paní Dagmar z našeho domova s hercem, který je jistě hodně vytížený. Nakonec rozhlas schůzku zorganizoval, za což jsme velmi vděční,“ poznamenala ředitelka DD Rokytnice nad Jizerou Helena Housová. „Setkání se uskutečnilo v příjemné atmosféře. Dobře naladěn byl i Jan Kanyza, který všechny bavil svými historkami ze zákulisí filmového natáčení. A také se vyznával ze svého vztahu k Podkrkonoší.“

Jan Kanyza zprvu nevěřil, že si jedna ze seniorek domova přála k Vánocům právě jeho. Během debaty si ale vzpomněl, že před lety zakládal s paní Dagmar a dalšími lidmi v Semilech Okrašlovací spolek, takže se oba neviděli nyní poprvé. Herec má v Podkrkonoší chalupu, kde pravidelně tráví volné chvíle. Jako výtvarník se občas vídal i se dvěma zdejšími malířskými legendami – Vladimírem Komárkem a Josefem Jírou, s nimiž se seznámil někdy v polovině sedmdesátých let. Zmínil také, že sám v Semilech mockrát vystavoval.Foto: LKJsem rád, že i senioři z našich domovů se zapojují do projektu Ježíškova vnoučata. Většinou si přejí drobnosti. Z těch nehmotných dárků to bývají třeba návštěva kina, cukrárny nebo výlet na nějaké zajímavé místo. Projekt Českého rozhlasu je dobrý nápad. Přináší radost hned třem stranám najednou. Potěší obdarované seniory, současně udělá radost těm, kteří daná přání plní, a ještě potěší ty, co projekt vymysleli a na plnění přání se podílejí,“ zdůraznil náměstek hejtmana pro sociální oblast Pavel Svoboda.

LK/Jan Mikulička