Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Severočeská voda podporuje badatelské aktivity ve školách. Jak se vlastně dělá kapalná duha?

17. 10. 2019 | 14:10

Desítka škol v Ústeckém a Libereckém kraji dostává v těchto dnech užitečný dárek. Sada laboratorního vybavení pod názvem Bádání o vodě umožňuje žákům a studentům základních škol a gymnázií dozvědět se něco více o zajímavých vlastnostech vody a učitelům zase dává do ruky praktickou vyučovací pomůcku.

laboratořČirá
ilustrační foto

První tři školy v okrese Česká Lípa a další v sousedním Ústeckém kraji si mohou vyzkoušet, jak se dělá kapalná duha, co je to povrchové napětí vody, upořádat závod zavináčů nebo festival se solí.

„V sadě obsahující laboratorní sklo, základní chemikálie a další pomůcky, jsou návody na 25 pokusů a my doufáme, že obdarované školy vymyslí další a pomohou nám tak pomůcku rozšiřovat a dál vyvíjet,“ uvádí mluvčí Severočeské vodárenské společnosti (SVS) Mario Böhme. Právě SVS a Severočeské vodovody a kanalizace stojí za tímto projektem, který doplňuje řadu aktivit, jež skupina Severočeská voda připravuje pro školy. Ať už jsou to soutěže, exkurze do vodárenských zařízení, nebo besedy o významu vody.

Pokusy v sadě Bádání o vodě vytvořili studenti a učitelé Scholy Humanitas, přírodovědné školy v Litvínově se specializací v oboru ekologie.

„Podporu vzdělávání v oblasti ekologie, hospodaření s vodou a budování vztahu k vodě jako ke vzácné a potřebné hodnotě považujeme za jeden z našich důležitých úkolů. Proto chceme školám postupně nabízet stále pestřejší spektrum aktivit, které by tomuto cíli vycházely vstříc,“ doplňuje generální ředitel SVS Bronislav Špičák.

Projekt Bádání o vodě chce v blízké budoucnosti oslovit další školy a umožnit zpestření a doplnění výuky formou online materiálů, soutěží a testů, distribuce pomůcek a dalších zajímavých aktivit.

TZ SVS