Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Silničáři nasadili veškerou techniku, problémy jsou v horách. Za hodinu tam spadne pět centimetrů sněhu

03. 02. 2023 | 11:52

Silničáři v Libereckém kraji nasadili do boje se sněhem veškerou dostupnou techniku, motoristé by ale měli být opatrní a zpomalit. Silnice LK, které udržují zejména krajské komunikace druhých a třetích tříd a část hlavních tahů, nasadily do údržby stovku strojů. Ve chvíli, kdy za hodinu spadne pět centimetrů sněhu, není v silách nikoho udržet silnice "černé".

sypačodům
Od rána hasiči evidují zásah u pěti stromů na komunikaci a 5 dopravních nehod. Aktuálně zasahují také ve Vlastiboři u sypače, který je opřený o dům, informuje na twitteru HZS LK.

V otevřených úsecích v horách navíc odklízení sněhu komplikuje vítr, který vozovky po průjezdu pluhu znovu zafoukává, řekl ČTK ředitel krajské firmy Petr Správka.

Kvůli sněhu je od rána pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny uzavřená silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Kvůli sněhu jsou pro těžké kamiony nad šest tun na Liberecku uzavřené také silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo z Mníšku na Raspenavu a z Rynoltic na Hrádek nad Nisou. Vedou chráněnou oblastí a nelze tam solit, řidiči tak musí využít silnice 13 a 35, které se udržují chemicky. Zcela uzavřená je pro dopravu silnice z Albrechtic do Vítkova, alej je zavátá sněhem.

Vyjeli jsme také do Vlastiboře na Železnobrodsku k nehodě sypače, který byl opřený o dům, informují hasiči na FB.

"Ledovka a sníh trápí zejména výše položené oblasti Libereckého kraje, hlavně Semilsko, Tanvaldsko, Harrachovsko a podobně. Aktuálně je omezená doprava na silnici 10 z Líšného na Železný Brod a to z důvodu pádu stromu na komunikaci, obdobné komplikace jsme zaznamenali dopoledne v Libštátu u Semil. Uvízlé kamiony ráno zkomplikovaly dopravu v Kamenné ulici v libereckém Vesci, ale také na hlavním tahu 35 v Jeřmanicích," řekl krajský policejní mluvčí Vojtěch Robovský. Policie podle něj od rána řešila zhruba desítku nehod, všechny se obešly bez vážnějších zranění.

Úkolem silničářů je podle Správky zmírnit dopady zimy na silnicích. "Asi všichni chápou, že když je bílá tma, tak nemůžou jet po černé silnici, to neumí nikdo na světě, ale snažíme se dělat maximum," řekl. Největší problémy jsou podle ředitele Silnic LK v oblasti Jizerských hor a Krkonoš, problémy tam často mají i sami silničáři. V minulých dnech několikrát sypače havarovaly, ve Vlastiboři na Jablonecku dnes museli s vyproštěním sypače pomoc i hasiči, když uvízl opřený o dům u silnice.

Liberecký kraj je z velké části horskou a podhorskou oblastí, která je na zimní údržbu náročná. Silnice LK zajišťují sjízdnost zhruba 2000 kilometrů krajských komunikací, které jsou rozdělené na 58 úseků. "Všechny silnice jsou s opatrností sjízdné," řekl Správka. Do nejvyšších poloh Jizerských hor a Krkonoš ale doporučuje motoristům přibalit i sněhové řetězy a lopatu. Na silnicích nižších tříd, kde není možné solit, je totiž silná vrstva ujetého sněhu a auta mohou zapadnout, komunikace navíc lemují mohutné sněhové mantinely.

čtk