Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Silný déšť zkomplikoval dopravu v Liberci, některé ulice ve městě museli uzavřít

17. 07. 2021 | 16:24

Silný déšť dnes zkomplikoval dopravu v Liberci, některé ulice město muselo uzavřít. Neprůjezdná je Fibichova nebo Rychtářská ulice, vodu odčerpávali hasiči i v hotelu Impuls. Vodní laguna tam ohrozila centrální elektrický rozvaděč ve sklepě. Problémy jsou hlavně v Liberci, kde hasiči aktuálně řeší dvě desítky událostí, většinou jde o čerpání vody. Řidiči by měli být velmi opatrní, řekl ČTK mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jan Přerovský.

vodaTOP
V Liberci, ulici Ruprechtická, došlo k propadnutí zeminy následkem přivalu vody. Hasiči zajistili a následně vyprostili osobní vozidlo pomocí lanového navijáku. Vozidlo bez poškození předali majitelce. Foto: twitter HZS LK

V Liberci začalo před polednem intenzivně pršet a silný déšť má podle Přerovského vydržet zhruba do 18:00, zcela ustat by ale měl až po půlnoci. Lze tak čekat, že bude problémů přibývat. Přívaly vody zvedly i hladinu Lužické Nisy v Liberci, kolísá ale zatím na prvním povodňovém stupni. "Mimo Liberec máme jen drobné jednotlivé události, v Hrádku nad Nisou je to čerpání vody z domu, jedno čerpání bylo v Raspenavě a v Jablonci jeden spadlý strom," doplnil mluvčí.

Podle informací z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) spadlo v oblasti Jizerských hor nad Libercem od rána už přes 40 milimetrů srážek, tedy 40 litrů na metr čtvereční, a déšť neustává. Uzavřená je Fibichova ulice pod libereckou zoologickou zahradou, kterou zaplavila voda. "Důvodem je nedostatečná kapacita kanalizačních vpustí a ucpaný potok," řekl Přerovský. Jde o problém, který se v místě opakuje s každým silným deštěm. Hasiči se tam podle Přerovského vrátí a vodu odčerpají, až déšť ustane.

Uzavřená je také Rychtářská ulice, kde se vlivem deště propadla vozovka. Problémy jsou i jinde, tlak vody na několika místech vyrazil těžká víka kanálů, a zejména níže položené úseky tak mohou být pod vodou, uvedl mluvčí hasičů.

čtk

Fotogalerie (foto: twitter HZS LK): Pozor v ulici Fibichova v Liberci. Hasiči zajistili uzavření z důvodu nedostatečné kapacity kanalizačních vpustí a ucpaného potoka. Po opadnutí vody se hasiči na místo vrátí a provedou čerpání vodní laguny.