Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Silný vítr stejně jako po celou sobotu ani dnes nedovoluje provoz kabinové lanovky na Ještěd

06. 12. 2020 | 18:35

AKTUALIZOVÁNO: Silný vítr stejně jako po celou sobotu ani dnes nedovolil provoz kabinové lanovky na Ještěd v Liberci. Rychlost větru na horní stanici podle přednosty lanovky Vladimíra Štěpána přesahovala v nárazech i 100 kilometrů v hodině. Přípustných pro provoz lanovky je maximálně 58 kilometrů v hodině. "Snad začneme jezdit v pondělí," řekl ČTK Štěpán. V pondělí se lanovka spouští až od 14:00.

lanovkajested1
Foto: Artur Irma

Pro okolí Frýdlantu, Liberce a Jablonce nad Nisou platí až do pondělí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), upozorňuje na velmi silný vítr. Klára Bubnová z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) dnes ČTK řekla, že v kraji nejvíce foukalo ve Frýdlantském výběžku. Na stanici v Hejnicích rychlost větru přesáhla 98 kilometrů v hodině a ve Frýdlantu to bylo přes 77 kilometrů v hodině. Odpoledne byly silnější poryvy i na druhé straně Jizerských horách, na stanici v Desné naměřili meteorologové skoro 80 kilometrů v hodině.

Pro hasiče byl dnešní den klidnější než sobota, kdy měli kolem 50 výjezdů spojených se silným větrem. Za noc a dnešek jich bylo kolem 35. "Nejvíce událostí bylo na Frýdlantsku," řekla dnes ČTK zastupující krajská mluvčí hasičů Eva Klímová. Hasiči odstraňovali spadlé stromy a pomáhali zajistit i uvolněné střechy. "Například z bývalé textilky v Jindřichovicích pod Smrkem," dodala. Kvůli spadlému stromu část dopoledne nejezdily vlaky na regionální trati mezi Raspenavou a Bílým Potokem.

Hasiči k ránu likvidovali i požár stodoly spojené s obytnou částí zemědělské usedlosti v Českém Dubu - Libíči. Nikomu se nic nestalo. "Řešilo se i náhradní ubytování se starostou obce. Rodina ale řekla, že je schopna si ho zajistit sama," uvedla Klímová. Požár se přes střechu šířil ze stodoly i do obytné části. "Tu se podařilo uchránit, zasažené jsou jen střecha a krovy v obytné části," dodala Klímová. Příčina se vyšetřuje, škoda je za dva miliony korun, stejně jako uchráněné hodnoty.

Mluvčí ČEZ Soňa Holingerová uvedla, že distribuční soustava byla dnes v běžném provozním stavu a poruchy v souvislosti s větrem se dařilo odstraňovat do několika hodin. Poruch bylo v kraji přes den do pěti a dočasně bez proudu bylo zhruba 800 domácností na Liberecku, Jablonecku a Semilsku.

čtk