Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Šíření nákazy koronavirem  zpomaluje od začátku minulého týdne, nadále je ale vysoký počet hospitalizací

19. 01. 2021 | 10:40

V Libereckém kraji za pondělí přibylo 505 potvrzených případů nákazy koronavirem. Před týdnem mělo pozitivní test v kraji skoro o 100 lidí více. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví. Šíření nákazy koronavirem v Libereckém kraji zpomaluje od začátku minulého týdne, nadále vysoký je ale počet hospitalizací.

covidAčrFB
archivní ilustrační foto: FB Armáda ČR

V páteřních nemocnicích v kraji bylo v pondělí 290 pacientů s covidem, problém může být v dalších dnech s dostatkem takzvaných intenzivních lůžek. Volných bylo jen sedm z 58. "Zatím to zvládáme v rámci kraje, ale může se stát, že budeme potřebovat pomoc," řekl v pondělí krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS).

V Libereckém kraji se podle dat ministerstva dostal poprvé za poslední týden pod hranici 7000 počet takzvaných aktivních případů nákazy, mezi něž patří i nakažení bez příznaků. Nejméně případů za posledních sedm dnů přibylo na Semilsku, a to 333. Nejhůře je na tom stále Liberecko, i tam se ale situace mírně zlepšuje. Za posledních sedm dnů mělo v okrese pozitivní test 1146 lidí, o týden dříve jich bylo zhruba o 350 více. V přepočtu na 100.000 obyvatel je na Liberecku aktuálně 652 případů, hůře je na tom v zemi podle tohoto přepočtu pět jiných okresů.

První zjištěný případ v Libereckém kraji je z loňského 11. března. Od té doby se nakazilo 41.244 lidí, přes devět procent obyvatel kraje. Skoro 82 procent ze všech nakažených se vyléčilo, více než 33.700 lidí. Naopak s koronavirem nebo v jeho důsledku zemřelo v kraji 572 lidí, z toho tři v pondělí.

čtk