Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Skiareály v Libereckém kraji zahájí sezonu nejdřív za dva týdny, některé už začaly se zasněžováním

03. 12. 2019 | 12:02

Některé skiareály v Libereckém kraji sice už začaly se zasněžováním, kdy sezonu zahájí ale provozovatelé zatím jen opatrně odhadují. Ve velkých zimních střediscích v kraji se začne lyžovat nejdřív za 14 dnů, spíše později. Záležet bude na počasí. Předpověď zatím moc příznivá není, shodli se provozovatelé oslovení ČTK. Loni začala sezona v kraji v polovině prosince.

lyže děti mountains-2773576 960 720
Ilustrační foto

"Muselo by být týden aspoň minut pět stupňů (Celsia) nebo napadnout od pánaboha půl až tři čtvrtě metru. Zatím ani jedna z možností není v dohledu," uvedl za areál v krkonošském Harrachově Vlastislav Fejkl. V noci na dnešek podle něj připadlo jen do pěti centimetrů sněhu a teploty jsou stále jen kolem nuly. "Děla máme rozestavěná, vody je dostatek a čekáme na mráz," dodal.

Obdobně jsou na tom v sousední Rokytnici nad Jizerou, největším lyžařském středisku v kraji. "Vyměňovali jsme v létě část zasněžovacího systému, takže jsme to teď zkoušeli, jak byly mrazy. Na velké zasněžování to ale zatím není, skáče to mezi minus dvěma, minus třemi stupni," uvedl ředitel skiareálu Vít Pražák. Zatím nedokáže odhadnout, kdy sezona začne. "Předpovědi nejsou nic moc, zatím je to věštění z křišťálové koule," dodal.

Zasněžovat se začalo v Jizerských horách. "Snažíme se od pátku, ale teploty jsou jen kolem minus dvou stupňů. Nejvíce hodin jsme zatím zasněžovali na Severáku, začali jsme na Tanvaldském Špičáku a dnes poprvé i na Bedřichově," uvedl za skiareály jednatel společnosti SKI Bižu Pavel Bažant.

Umělý sníh se vyrábí i na Ještědu v Liberci. "Zasněžujeme druhým dnem horní partie Skalky, v dolních částech se nám to zatím nedaří, protože ani v noci nejsou teploty na takových hodnotách, které by umožnily zasněžování," uvedla za ještědský skiareál Renata Balašová.

Málo sněhu je v horách i pro běžkaře. Jizerská o.p.s. potřebuje na první jízdy rolby pro úpravu magistrály v Jizerských horách minimálně čtyřiceticentimetrovou vrstvu, připadlo ale zatím jen asi do pěti centimetrů.

čtk