Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sklizeň v Libereckém kraji je stále na začátku, naplno se asi rozjede na konci týdne

16. 07. 2019 | 13:09

Sklizeň v Libereckém kraji je oproti loňsku pozadu, prakticky je stále na začátku. Postup žní zbrzdily dešťové přeháňky ze závěru minulého týdne. Jiří Teplý z Agrární komory pro Liberecko a Jablonecko očekává, že sklizeň pořádně začne v závěru tohoto týdne. "Když počasí vydrží a nebude pršet, tak se pojede naplno v obilí i řepkách," řekl dnes ČTK.

obilí summer-2404769 960 720
Ilustrační foto

Loni v polovině července byla v Libereckém kraji podle údajů ministerstva zemědělství sklizena čtvrtina úrody řepky, letos zatím nic. Pozadu je i obilí, zatím je posekáno asi jen šest procent oseté plochy. Zatím se sklízí převážně ozimý ječmen, na hektar dává v průměru 6,27 tuny. "Výnosově to vychází velice slušně. Bude to ale asi jediná plodina, kde to za něco stálo," uvedl Teplý.

V kraji od poloviny června zhruba tři týdny nepršelo a nedostatek vláhy je podle Teplého vidět na prvních sklizených hektarech ozimé pšenice. "Je to seschlé," dodal. Výnosy z polí kolem Turnova osetých pšenicí jsou podle něj těsně pod šesti tunami. "To sice nevypadá špatně, v této oblasti jsou ale zvyklí mít sedm, pomalu až osm tun, když je normální rok," poznamenal Teplý.

Dešťové přeháňky z minulých dnů podle něj už k lepším výnosům z obilí nepomohou. "Jsme ale nadšení, že přišla nějaká voda. Určitě to pomůže kukuřici, loukách, pastvinám i těm pár hektarů brambor, co tady máme v oblasti," dodal Teplý.

čtk