Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Školky v Liberci se otevřou nejpozději 18. května, v Jablonci nad Nisou o týden dřív

04. 05. 2020 | 14:15

Mateřské školy v Liberci se otevřou nejpozději 18. května, provoz v řadě z nich bude časově i kapacitně omezen. V sousedním Jablonci nad Nisou zahájí provoz 11. května v rozsahu jako před vyhlášením nouzového stavu, vyplývá z informací od mluvčích obou radnic.

dětiBežícíRadost
archivní foto

V Liberci je 31 mateřských škol, které navštěvuje zhruba 2800 dětí, uzavřené jsou od poloviny března. "Po diskuzi s ředitelkami a řediteli našich mateřských škol jsme stanovili pondělí 18. května jako nejzazší datum, kdy budou schopny po organizační i personální stránce otevřít. Už teď je přitom zřejmé, že prakticky každá mateřská škola bude mít svůj vlastní režim i provozní dobu," uvedl dnes v tiskové zprávě náměstek primátora pro školství v Liberci Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj).

Podle něj bude různý režim dán nejen podmínkami, které musí školky splnit, ale také tím, že polovina učitelek je starší 50 let. "Řada mateřských škol nám totiž hlásí, že část jejich pedagogického i nepedagogického personálu v seniorském věku kvůli zvýšenému riziku zůstane doma. Tomu rozumím a respektuji to," uvedl Langr. Předpokládá, že ve školkách se bude provádět takzvaný ranní zdravotní filtr. "Abychom vyloučili převzetí dětí s příznaky respiračního onemocnění. Je také možné, že budou muset být početně omezeny skupiny ve třídách. V takovém případě mateřským školám doporučíme, aby přednostně daly prostor předškolákům, jichž v Liberci momentálně máme 840," dodal náměstek.

Liberec od poloviny dubna začal školky zásobovat ochrannými a dezinfekčními prostředky. Ke stejnému kroku se chystá i Jablonec, který má 18 školek také uzavřených od poloviny března. Otevírat se budou na základě rozhodnutí rady města v plném rozsahu 11. května. "Jak se rozvolňují protikoronavirová vládní opatření a lidé se vrací do svých zaměstnání, volají někteří rodiče po otevření školek," uvedl v tiskové zprávě primátor Jiří Čeřovský (ODS). Prostřednictvím ředitelek město zjišťovalo, jaký je skutečný zájem o návrat dětí do mateřských škol. "Podle našich předběžných zjištění by se měly školky naplnit zhruba ze dvou třetin. Personál je připravený nastoupit," dodal náměstek pro oblast humanitní David Mánek (ANO).

čtk