Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Školy v Libereckém kraji zvýšily v posledních letech výrazně své zabezpečení, ne všude to jde

13. 10. 2019 | 7:24

Školy v Libereckém kraji v posledních letech výrazně zvýšily své zabezpečení. Impulsem k tomu byl útok duševně nemocné ženy, která před pěti lety ve škole ve Žďáru nad Sázavou zabila jednoho ze studentů. V mateřských, základních i středních školách v Libereckém kraji od té doby přibyly bezpečnostní kamery, elektronické zámky, někde mají dokonce vrátného. Většinou je způsob zabezpečení na rozhodnutí ředitelů škol. Ne všude je ale zabezpečení možné, zjistila ČTK u zástupců škol.

škola dsc 5677
Foto: MML

Vlastní vrátnou má od loňska třeba Základní škola Liberecká v Jablonci nad Nisou, která patří k největším v kraji. "Máme i kamery nad oběma vchody, máme videotelefony, přesto si myslím, že fyzická přítomnost vrátné je nejlepší řešení. Ohlídá vstup cizích osob do objektu, vede knihu návštěv. Přímo špatnou zkušenost s nějakým agresorem ve škole nemáme, spíše se nám objevovali v budově zatoulaní rodiče. To vše se nám podařilo v osobě paní vrátné eliminovat," řekl ČTK jablonecký primátor Jiří Čeřovský (ODS), který posledních sedm let školu řídil. Vrátnou našla škola přes úřad práce, který na ni i přispívá v rámci veřejně prospěšných prací.

Ne všechno je ale možné zabezpečit, problémem jsou třeba dílny na středních školách, které nabízejí i služby veřejnosti. Platí to třeba pro autoservis střední školy v Liberci na Bojišti. "To je problematické místo, protože děláme i pro veřejnost, ne jenom cvičně. Zákazníci musí nějak do areálu přijet a musí se ta vozidla posouvat do dílny a z dílny a to jsou čtvery čtyři metry vysoká vrata, takže možnost vstupu tam samozřejmě je," řekl ČTK ředitel školy Zdeněk Krabs. Aby škola zcela zabránila vstupu lidí zvenčí, musela by podle něj být celá obehnaná plotem. "Nerad bych ji ale proměnil v kasárna nebo vězení, je to škola," poznamenal ředitel.

Škola, kde se učí automechanici, elektrikáři a elektrotechnici už podle Krabse měla zabezpečení v minulosti. V posledních letech se ale postupně vylepšuje. Nechybí ani kamerový systém. "Instalovali to naši žáci, protože to vyučujeme. Dělali to včetně zabezpečovacího systému, máme i zabezpečení objektů, protože se to naši žáci učí, tak to udělali i ve škole, přeci za to nebudeme platit," dodal s úsměvem ředitel. Škola podle něj na zlepšování svého zabezpečení stále pracuje. "Ale ta slabá místa samozřejmě jsou, zákonitě, řekl bych skoro ve všech školách," řekl Krabs.

Do zvýšení zabezpečení škol se v posledních letech v kraji investovaly statisíce. Liberecký kraj teď připravil projekt bezmála za milion korun, na který žádá dotaci. "Prostředky budou použity ke zvyšování povědomí o smyslu ochrany škol a školských zařízení, jednak ke komplexnímu řešení zvýšení ochrany u vytipovaných středních škol a zařízení," řekl mluvčí krajského úřadu Filip Trdla. Lepšího zabezpečení by se tak měly dočkat střední školy ve Frýdlantu, Turnově, Jablonci nad Nisou nebo Železném Brodě. Součástí projektu, který má zlepšit spolupráci škol s policií a dalšími složkami záchranného systému, bude i proškolení zaměstnanců.

čtk