Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Soud dostal stížnost na neplatnost voleb v Libereckém kraji. Její autorka podezírá SLK, že byli zvýhodněni v kampani

14. 10. 2020 | 12:38

AKTUALIZOVÁNO: Soud v Liberci dostal v úterý první stížnost na neplatnost krajských voleb v Libereckém kraji. Stěžovatelka namítá, že nebyly dodržené podmínky pro čestnou a poctivou kampaň vedenou před volbami, řekla dnes ČTK mluvčí soudu Karolína Francová. Na rozhodnutí má soud 20 dnů. Konec lhůty pro podávání stížností je v pátek v 16:00.

justiceSocha2
ilustrační foto

Stížnost na krajské volby zřejmě oddálí konání ustavujícího jednání krajského zastupitelstva, které se mělo uskutečnit 27. října. Může se svolat až poté, co soud rozhodne.

Zastupitelstvo krajského města se uskuteční podle plánu 22.10. od 15 hodin na liberecké radnici. Vládní restrikce konání zastupitelstev nezakazuje, na práci samosprávných orgánů se vztahuje výjimka ze zákazu shromažďování.

Stížnost je namířena proti vítěznému hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Stěžovatelka se podle mluvčí domnívá, že hnutí využívalo pro svoji propagaci i prostředky Libereckého kraje. "A případně i nějaká komunikační média na území obcí, kde jednotliví kandidáti hnutí jsou nějakým způsobem aktivní. A tím mělo hnutí obejít stanovený limit sedmi milionů korun, které lze na kampaň vynakládat," dodala Francová.

Starostové odmítají, že by se dopustili něčeho nezákonného. "K celé věci se podrobně vyjádříme, až nám soud dodá přesné znění podané stížnosti. Veškeré povinnosti, které nám ukládá zákon, jako vždy plníme. Na průběh volební kampaně dohlíží Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. S jeho zaměstnanci jsme byli navíc průběžně v kontaktu, a to vždy, když jsme s nimi potřebovali konzultovat dotazy ohledně řádného průběhu naší volební kampaně," sdělil ČTK lídr kandidátky a liberecký hejtman Martin Půta.

Starostové volby v Libereckém kraji vyhráli potřetí v řadě. Hlas jim dalo 38,57 procenta voličů a získali 22 mandátů ze 45 v krajském zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO, jež má deset křesel a Piráti a ODS po pěti. Do zastupitelstva se dostala ještě SPD, má tři mandáty.

Před čtyřmi lety soud v Liberci dostal dvě stížnosti na volby a obě zamítl. V obou případech stěžovatelky požadovaly přepočítání výsledků ve svých okrscích.

čtk