Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sportovci se chystají na jih, na olympiádu dětí a mládeže. Nástupní oblečení pro krajskou reprezentaci vyšlo na 816.169 korun

05. 06. 2024 | 14:00

Hry XI. letní olympiády dětí a mládeže 2024 se blíží. Od 23. do 28. června se uskuteční v Jihočeském kraji. Svoji výpravu na hry vysílá také Liberecký kraj. Mladé sportovkyně a sportovce oblékne firma ELSA'S TEXTILE s.r.o., která vyhrála výběrové řízení.

oblečkyODM
Na tiskovce po Radě města se konala i přehlídka oblečků, v nichž na ODM nastoupí krajská reprezentace. Dole ve fotogalerii vzpomínka na dětskou olympiádu v Libereckém kraji, rok 2019.

„Liberecký kraj vyšle na letní olympiádu dětí a mládeže do Jihočeského kraje 234 sportovců a 51 trenérů. Mladým sportovcům přeji co nejvíce úspěchů, a zejména, aby si hry užili. Liberecký kraj je Mekkou zimních sportů, ve kterých se nám na olympiádách daří, ale věřím, že nezůstaneme pozadu ani v letní olympiádě a naši mladí sportovci přivezou několik cenných kovů,“ uvedl Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Reprezentační kolekce se fotila v botanické zahradě, foto: LK

Výpravu oblékne firma ELSA'S TEXTILE s.r.o. Ve výběrovém řízení o podobě nástupního oblečení oslovil kraj 11 společností, nabídku zaslaly 4 z nich. Poté celkem 25 hodnotitelů, mezi něž patřili členové krajské rady, garanti sportů a několik zaměstnanců krajského úřadu, vybrali vítěze – firmu ELSA'S TEXTILE s.r.o. Cena nástupního oblečení činila 816.169 korun včetně DPH.

V Plánu rozvoje sportu v Libereckém kraji je na olympiádu dětí a mládeže vyčleněno 2.500.000 korun. „S nejvyšší pravděpodobností celou částku nevyčerpáme, část nákladů proto použijeme i na zimní verzi her, která se v roce 2025 uskuteční v Moravskoslezském kraji,“ dodal náměstek Čeřovský.

Liberecký kraj vyšle na olympiádu sportovce, kteří budou zápolit v mnoha disciplínách. Jedná se zejména o atletiku, badminton, basketbal, beachvolejbal, cyklistika, florbal, fotbal, házená, jachting, kanoistika, karate, moderní gymnastika, orientační běh, paraplavání, plavání, softball, sportovní střelba, stolní tenis, triatlon a volejbal.

S hejtmanem M: Půtou (vpravo) a náměstkem pro školství J. Čeřovským. Foto: LK

Vlajkonoškou výpravy bude rodačka z Harrachova Eva Puskarčíková, bývalá reprezentantka v biatlonu. Na Zimních olympijských hrách 2014 v Soči získala s českým týmem bronzovou medaili. Jejím největším individuálním úspěchem jsou dvě třetí místa v závodech světového poháru. Závodní kariéru ukončila v roce 2022. V současné době se naplno věnuje mateřským povinnostem.

Hry XI. letní olympiády dětí a mládeže pořádá Jihočeský kraj společně s Českým olympijským výborem už podruhé. Poprvé tomu bylo v roce 2009. Slavnostní zahájení se uskuteční v neděli 23. června na Náplavce u Dlouhého mostu v Českých Budějovicích. Na stejném místě bude i první medailový ceremoniál, a to hned v pondělí 24. června od 19 hodin. Další dny se budou cenné kovy předávat na Výstavišti v Českých Budějovicích a ve čtvrtek pak bude na medailový ceremoniál navazovat slavnostní závěrečný ceremoniál. Na Výstavišti také vyroste Olympijský dům plný doprovodných aktivit i s místem pro odpočinek. Sportovat se bude celkem v sedmi městech Jihočeského kraje: České Budějovice, Tábor, Hluboká nad Vltavou, Soběslav, Chýnov, Zliv a Lišov.

LK/Filip Trdla