Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Srážkový propad v uplynulých pěti letech dosáhl v Libereckém kraji v průměru 757 milimetrů, což je nejvíce v ČR

06. 10. 2019 | 14:04

Liberecký kraj podpoří 11 projektů, které pomohou zadržet vodu v krajině a zmírnit dopady sucha. Celkem na ně kraj z dotačního programu dá šest milionů korun, podobné dotace rozděluje poprvé. Přidělení dotací musí ještě schválit zastupitelé, řekl ČTK krajský radní pro životní prostředí Jiří Löffelmann (Starostové pro Liberecký kraj).

řekaIlustrVoda
ilustrační foto

S podporou projektů na zmírnění dopadů sucha počítá kraj i v příštím roce, v rozpočtu budou dva miliony, další peníze plánuje přidat z přebytku letošního hospodaření.

"Snažíme se podporovat menší, přírodě blízká opatření, která pomohou zajistit dostatek podzemní i povrchové vody pro život v krajině. Jedná se například o vybudování či obnovu tůní, malých vodních nádrží, revitalizaci drobných vodních toků, přerušení odvodňovacích meliorací či výsadbu remízků," řekl Löffelmann. Srážkový propad v uplynulých pěti letech dosáhl podle něj v Libereckém kraji v průměru 757 milimetrů, a byl tak nejvyšší v České republice.

ilustrační foto

Podle radního zatím není připraveno dost projektů, aby je bylo možné realizovat ještě v letošním roce, a tak nebylo nutné částku zvyšovat, přestože na to byl kraj připravený. "Sešlo se nám 19 žádostí, z toho jedna nesplnila podmínky dotace. Podpořeno bylo 11 projektů, ty ostatní ne že by byly špatné, ale nebyly s přípravou tak daleko," řekl Löffelmann. Svou roli při rozhodování ale podle něj hraje například i vlastní podíl žadatele. Dotaci mohou získat podniky, občanská sdružení, ale také města a obce.

Kraj chce rovněž pomoci spolufinancovat větší akce, které uspěly se žádostí o evropskou dotaci z Operačního programu Životní prostředí, přispívá podle radního také městům a obcím na projekty zaměřené na zachycování dešťové vody. Takový projekt připravují například v České Lípě. "Chceme na dvůr mezi budovami městského úřadu umístit zařízení, které by umožňovalo jímat, čistit a přečerpávat dešťovou vodu tak, aby se dala používat na zalévání a k úklidu. V době, kdy je vody málo, jsou zrovna toto činnosti, u kterých se dá pitná voda nahradit upravenou dešťovou," řekl ČTK místostarosta Martin Brož (ANO). Na projekt chce město žádat krajskou dotaci.

čtk