Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Stavba náplavky začíná. Vítěz tendru plného zvratů to má zvládnout za 330 dnů a nabídkovou cenu 141.972.930 korun s daní

13. 09. 2024 | 12:10

Zpřístupnění řeky Nisy a její včlenění do veřejného prostoru, revitalizované prostranství, stánek občerstvení, veřejné WC, zpevněnou plochu či nový park. To vše přinese stavba náplavky a celková kultivace okolí sídla Krajského úřadu Libereckého kraje. Poklepáním na základní kámen a podepsáním protokolu o převzetí staveniště dnes projekt oficiálně odstartoval.

naplav1309vizual
vizualizace

Stavba náplavky u Lužické Nisy v Liberci a rekultivace jejího okolí zkomplikuje od středy pohyb kolem krajského úřadu. Projekt za téměř 142 milionů korun financuje Liberecký kraj. Je už druhou etapou rekultivace okolí krajského sídla. Navázat by měla ještě třetí etapa za zhruba 50 milionů, kterou bude platit město Liberec. Tam se čeká na stavební povolení, a začne tak zhruba o rok či dva později.

Zhotovitelem je firma Gardenline s.r.o., a to za nabídkovou cenu 141.972.930,00 korun včetně DPH. Do pěti pracovních dnů od převzetí staveniště (tedy od data 13. září 2024) práce začnou. Přístup do budovy krajského úřadu nebude prozatím nikterak omezen. O případných dalších opatřeních bude Liberecký kraj zavčas informovat. Na stavbu kraj zajistil archeologický dohled Severočeského muzea v Liberci.

„Dnes začíná poslední stavba v rámci dlouholetého projektu kultivace dolního centra Liberce. Projekt náplavky a kultivace okolí sídla krajského úřadu má logické opodstatnění a návaznost už na rok 2014, kdy jsme jako Liberecký kraj odkoupili objekty v okolí krajského úřadu. Z prostorů bývalého Výzkumného ústavu textilních strojů vyrostl Evropský dům a poté také liberecký podnikatelský inkubátor Lipo.ink. Letos jsme otevřeli parkovací dům a náplavka bude završením naší snahy učinit z dolního centra Liberce přívětivé místo pro život,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „Jsem také rád, že jsme konečně přešli od líbivých obrázků ke konkrétním činům, které přinesou do dolního centra Liberce odpočinkovou zónu s jedinečným přístupem k řece Nise. Celý tento projekt má tak konečně reálné obrysy – první pomyslnou vlaštovkou byla v roce 2017 architektonická soutěž o návrh na téma Parkovací dům, lávka a kultivace sídla Libereckého kraje, do které se přihlásilo 10 zájemců. Vítězný architektonický návrh pochází ze studia re:architektů.“

Foto: LK

„Původní zadávací řízení začalo již 11. července loňského roku a 9. ledna 2024 jsme vybrali firmu CL-EVANS. Po námitce a následném podání návrhu na přezkoumání úkonů zadavatele jsme čekali na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže čtyři měsíce. Poté CL-EVANS z veřejné zakázky na rekultivaci dolního centra Liberce odstoupila a my jsme vybrali 1. srpna dalšího účastníka v pořadí. Firma, která nakonec stavební práce skutečně provede, je Gardenline, a to za nabídkovou cenu 141.972.930,00 korun včetně DPH. Všechny ostatní podmínky smlouvy zůstávají, firma Gardenline bude mít 330 dnů na dokončení stavby. Prvních změn si mohou lidé povšimnout již ve druhé polovině září, kdy se prostor začne oplocovat a stavební práce začnou,“ dodal Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Foto: LK

„Projekt je uveden na seznamu strategických projektů ITI Liberec – Jablonec nad Nisou, kde jsou na něj vyčleněny dotační prostředky z Integrovaného regionálního operačního programu 2021–2027, a to ve výši necelých 60 milionů korun,“ doplnil Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Ve druhé etapě kultivace okolí krajského úřadu se změní podoba nábřeží řeky Nisy – upraví se její koryto, vzniknou náplavka, lávka, rampa, schodiště, hlavní vstup do budovy úřadu, park s kioskem, dětské hřiště, příjezdová komunikace a zpevněné plochy.

Liberecký kraj vybral již začátkem tohoto roku ze šesti účastníků dodavatelskou firmu – společnost CL-EVANS –, která měla náplavku a její okolí dokončit. Vzhledem k návrhu na zahájení řízení o přezkoumání úkonů zadavatele, který byl podán původně neúspěšným účastníkem Gardenline, kraj čekal na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. To po čtyřech měsících obdržel. Podle rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Liberecký kraj, zadavatel veřejné zakázky, nedodržel zásadu transparentnosti, když posoudil podmínky účasti v zadávacím řízení u vybraného dodavatele jako splněné. U jednoho z nabízených materiálů podle rozhodnutí ÚOHS nebyla splněna minimální požadovaná hodnota parametru – přesně se jednalo o kluznost dodávané žuly.

Kraj se proti rozhodnutí úřadu neodvolal a požádal firmu CL-EVANS, stejně jako i další účastníky zadávacího řízení, o doplnění informací. Jelikož vítěz původního zadávacího řízení – tedy firma CL-EVANS – byla schopna informace doplnit, požadované podmínky dostát a její uvedené hodnoty odpovídaly zadávacím podmínkám, vybral ji kraj znovu jako dodavatele, který předložil nejvýhodnější nabídku, a to konkrétně 130.315.554,24 korun včetně DPH. Společnost CL-EVANS však odstoupila od zakázky dopisem ze dne 26. července 2024 prostřednictvím profilu zadavatele a krajští radní na svém mimořádném jednání dne 1. srpna 2024 vybrali druhou firmu v pořadí – společnost Gardenline, a to za nabídkovou cenu 141.972.930,00 korun včetně DPH.

LK/Filip Trdla