Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Stavební výroba překročila loni navzdory covidu čtyři miliardy korun, to je nejvíc za posledních deset let

18. 04. 2022 | 12:13

Stavební výroba v Libereckém kraji vzrostla loni navzdory koronavirové pandemii bezmála o třetinu, to je nejvyšší nárůst v rámci Česka. Podle údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ) odvedly stavební firmy v kraji loni práci za 4,082 miliardy korun, což bylo nejvíc za posledních deset let. Stamiliony investoval Liberecký kraj, Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD), ale také soukromí investoři. O čtvrtinu vzrostla loni v kraji výstavba bytů.

silnice opravamosty1
Foto: Artur Irma

Masivní investice pokračují i letos. ŘSD má letos v kraji v plánu zahájit akce za zhruba miliardu. K největším patří rekonstrukce dvou mostů na průtahu Libercem za 377 milionů korun, která začala v polovině března a rychle postupuje. Připravuje se rozšíření silnice I/9 od Svoru na Nový Bor za téměř 600 milionů korun. Investice za 1,2 miliardy korun má letos v plánu Liberecký kraj. Připravuje se také výstavba nového pavilonu urgentní medicíny v Liberci za více než 2,6 miliardy korun, začít by měla ještě letos.

Zda se podaří vysoké tempo udržet, není ale zatím jasné, výstavbu zkomplikovala válka na Ukrajině a s ní spojený nedostatek železa. "Ceny rostou takovým tempem, že se pro některé stavby nedaří najít dodavatele. Komplikuje to ale i již probíhající stavby, protože jsou zasmluvněny a velmi obtížně se tam pracuje se změnou ceny, některé firmy mají kvůli růstu cen některých materiálů problém ty stavby vůbec dokončit," řekl ČTK náměstek libereckého hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Kraj už podle Svitáka zvýšil odhadované ceny u zakázek až o 40 procent, přesto se do některých soutěží uchazeči nehlásí. "Dohodli jsme se, že u klíčových staveb, které letos potřebujeme udělat, jako je most v Brništi, uvolníme horní hranici, abychom měli garanci, že se nějaké firmy přihlásí. Nic jiného nám v tuto chvíli nezbývá," řekl Sviták. Nově zřejmě kraj do smluv zavede inflační doložku, která umožní cenu navýšit, tomu se dosud bránil. Některé stavby zřejmě bude podle Svitáka nutné odložit.

Zrušit už musel kraj soutěž na plánovanou stavbu parkovacího domu v sousedství svého sídla v Liberci. Veřejnou soutěž v březnu vyhrála společnost BAK s cenou 196 milionů korun, vzápětí ale oznámila, že není schopna zakázku zahájit a včas dokončit vzhledem k vývoji na stavebním trhu. I dalších šest uchazečů nakonec zakázku s odkazem na nedostatek oceli odmítlo. Kraj proto musel soutěž zrušit a chce ji zopakovat. Náměstek hejtmana pro ekonomiku Zbyněk Miklík (Piráti) ale připustil, že kraj bude možná muset vzhledem k situaci stavbu odložit.

čtk