Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Střední školy budou mít jednotné přijímací zkoušky, využijí testy Cermat. Termín bude vyplývat z pandemické situace

14. 01. 2021 | 11:31

Střední školy v Libereckém kraji budou mít jednotné přijímací zkoušky. Využijí testy Cermat a jako pomocná kritéria budou používat výsledky za první pololetí v osmé a deváté třídě. Kdy se zkoušky uskuteční, zatím není jasné, vše bude vyplývat z pandemické situace, řekl dnes ČTK náměstek hejtmana pro školství Dan Ramzer (ODS). Podle předběžných odhadů by se ale mohly zkoušky uskutečnit v dubnu, na přípravu tak podle něj mají žáci zhruba tři měsíce.

student
Ilustrační foto

Současná úroveň výuky na základních školách je různá a různá je i úroveň žáků. Jednotné zkoušky by tak měly zajistit objektivní srovnání a všem podle Ramzera nastavit stejné podmínky. "Jde nám o to, abychom zachovali úroveň vzdělávání a srovnali kritéria pro přijetí všech uchazečů na střední školy a abychom vytvořili podmínky, aby neklesala úroveň vzdělání," doplnil Ramzer.

Že se koronavirová pandemie na přípravě žáků výrazně podepsala, dnes ČTK potvrdil Jaroslav Semerád, ředitel Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické v Liberci. "Ten skoro roční výpadek výuky v devátých třídách se v prvních ročnících projevuje hlavně v matematice a fyzice. Kolegové musí věnovat víc času dohnání učiva ze základní školy," řekl Semerád. Pro studenty je to o to náročnější, že přechod na střední školu vždy znamená velký tlak. "Nedokážou si zorganizovat čas, nedokážou si naplánovat úkoly," dodal.

V příštím týdnu se podle Ramzera uskuteční videokonference s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO). "Budeme usilovat o to, aby se školy, pokud to bude alespoň trochu možné, otevřely pro závěrečné ročníky, to znamená pro deváté třídy základních škol, pro třetí ročníky učilišť a čtvrté ročníky středních škol a oktávy na osmiletých gymnáziích," dodal hejtmanův náměstek. Největším problémem je podle něj výpadek praktické výuky na učilištích, ale také na odborných školách. "Studenti reálně neměli rok a půl praktické vyučování, vůbec si nedokážu představit, jak budou vypadat třeba závěrečné zkoušky nebo maturity," dodal.

čtk