Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Syndrom karpálního tunelu je nemoc z povolání číslo jedna, shodují se odborníci 

13. 05. 2022 | 14:34

Výzkumy ukazují, že dvě třetiny osob trpících nemocemi z povolání má poškozené nervy, šlachy a vazy. Na prvním místě statistik stojí syndrom karpálního tunelu a podle odborníků z neurorehabilitačního centra SAREMA v Liberci počet případů každoročně stoupá.

Pozor na stereotyp u počítače

Hlavním původcem vzniku syndromu je chronické přetížení zápěstí nebo jeho dlouhodobé vystavení tlaku. Nejčastěji postihuje osoby pracující na počítači nebo klavíristy. Pokud není práce na počítači z ergonomického hlediska v pořádku, dochází k zúžení prostoru karpálního tunelu, čímž se vyvíjí tlak na střední nerv a šlachy v zápěstí ruky. Fyzioterapeutka z neurorehabilitačního centra SAREMA Jitka Bukajová vysvětluje: „Karpální tunel je úzký průchod obklopený kostmi a když je střední nerv stlačen, způsobuje otupělost, necitlivost a brnění. Nerv se může poškodit a příznaky s výrazně zhoršují. Abychom nemoci předešli, je dobré používat ergonomické pomůcky, například speciální podložky, které umožňují držet zápěstí v jedné rovině s předloktím. Důležité jsou přestávky na protažení prstů, paží, ramen a páteře.“

Začít s léčbou včas

Mezi první příznaky syndromu patří lehké brnění a mravenčení prstů rukou, typicky palce, ukazováčku a prostředníku, a to hlavně v noci a nad ránem. Přicházejí pozvolna a pomalu se zhoršují, často nemocného budí ze spánku. Bolest může ale vystřelovat i opačným směrem, do ruky, ramene a hlavy. Při vyšetření se používá metoda přístrojové elektromyografie (EMG), s jejíž pomocí lékař určí vodivost nervů a zjistí závažnost postižení. „Postižený nerv je zpočátku léčitelný, ale po dlouhodobém neléčeném stlačení mohou nastat i nevratné změny. Proto je vhodné začít s léčbou co nejdříve. Včasná léčba může do několika měsíců způsobit zmírnění až vymizení obtíží, zatímco chronický průběh trvá roky a ani tak nemusí dojít k vyléčení a ruka nevratně ztratí hybnost,“ říká Bukajová, která se na tuto problematiku specializuje.

fyzioterapeutka J. Bukajová

Obklady i skalpel

Léčba syndromu je jak konzervativní, tak chirurgická. Pacienti se musí vyvarovat činností, při kterých dochází k přetěžování ruky, změnit své návyky a pravidělně cvičit na protažení zápěstí. „Používá se také fixace ruky, která pomáhá vyloučit nepříznivé vlivy působící na nerv. Potíže zmírní i studené obklady. Pomoc může přinést také fyzikální terapie aplikovaná odborným fyzioterapeutem. Bolesti pomáhá tlumit ultrazvuk, diatermie, galvanoterapie, elektrická nervová stimulace, hydroterapie a tělesná cvičení,“ popisuje metody léčby fyzioterapeutka. Pokud i přesto onemocnění neustoupí, přichází na řadu chirurgický zákrok. Pokud pacient onemocnění zanedbá, může dojít k lehkému ochrnutí, poškození jemné motoriky a později ke ztrátě hybnosti ruky.

TZ neurorehabilitačního centra SAREMA v Liberci