Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Technické vzdělávání podpoří Liberecký kraj dalšími 130 miliony, zapojí se i iQLandia či knihovna

08. 08. 2020 | 5:46

Projekt na podporu technického vzdělávání za více než 130 milionů korun připravil Liberecký kraj. Zapojí se do něj desítky středních škol, ale také například pedagogicko-psychologické poradny, vědecké centrum iQLandia nebo Krajská vědecká knihovna v Liberci. Tříletý projekt je zaměřený nejen na školáky a studenty, ale i na pedagogy, kterým má pomoci zkvalitnit výuku, řekla ČTK manažerka projektu Pavlína Verešová. Peníze na projekt získal kraj z ministerstva školství.

IQLego Mindstorms v iQPARKU
archivní foto z iQLandie.

"Zaměřený bude projekt na polytechnické vzdělávání na středních školách, ale vybavíme i základní školy roboty a stavebnicemi. Zaměříme se také na podporu matematické a čtenářské gramotnosti. K matematické gramotnosti vzniká v iQLandii nová expozice Matematikum. Součástí je také kariérové poradenství," doplnila Verešová. Liberecký kraj se podle ní chce zaměřit i na práci s nadanými dětmi, pracovat na tom budou čtyři pedagogicko-psychologické poradny.

Projekt nabídne také kroužky, které pomohou prohlubovat znalosti a dovednosti středoškoláků. "Studenti se mohou těšit na badatelskou chemii, robotiku, architektonický ateliér, kroužek nekonvenčních technologií či malování a pískování skla," řekl hejtmanův náměstek pro školství Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). Partnerské školy si budou podle něj moci pořídit nové vybavení, stroje a zařízení za téměř 40 milionů korun. Dětem na základních školách nabídne projekt mimo jiné exkurze do středních škol a firem, které jim pomohou při výběru budoucího povolání.

Podpoře technického vzdělávání se Liberecký kraj věnuje dlouhodobě. Díky více než 50 milionům korun z projektu TechUp získaly v minulém programovacím období některé školy nové vybavení laboratoří, připraveny byly kurzy, kroužky a programy pro školáky a také vzdělávání pro pedagogické pracovníky. V tomto programovacím období získal kraj téměř půl miliardy korun na výstavbu osmi center odborného vzdělávání na svých středních školách. Sedm je hotových, to poslední v Jablonci nad Nisou by mělo studenty přivítat na konci příštího roku.

čtk