Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Teploty v kraji klesly až k minus 14 stupňům, vozovky mohou namrzat, silničáři radí zvýšenou opatrnost

11. 02. 2021 | 7:25

Liberecký kraj se probudil do dalšího mrazivého rána, teploty klesly až k minus 14 stupňům, napadlo kolem dvou centimetrů sněhu. Vozovky mohou namrzat, protože při tak nízkých teplotách ztrácí sůl účinnost. Silničáři varují před sněhovými jazyky, které mohou být na otevřených úsecích na Liberecku a Českolipsku. V průběhu dne bude navíc vítr zesilovat. ČTK to řekl Eduard Bark, technik společnosti Silnice LK, která má údržbu komunikací v kraji na starosti.

silnice pocasi4
Foto: Artur Irma

Hlavní tahy jsou většinou jen holé, místy mohou být zbytky sněhu, na Českodubsku a Novoborsku se objevují sněhové jazyky. Aktuálně podle policie žádné problémy hlášené nejsou, na I/15 u Stvolínek na Českolipsku komplikuje dopravu nákladní automobil, který ráno havaroval do příkopu. Pozor by si měli dát řidiči na silnicích nižších tříd a v horských oblastech, kde je vrstva ujetého sněhu.

V horách se mohou tvořit závěje, motoristé by proto měli na cestu přibalit i sněhové řetězy a lopatu. Kvůli sněhu je zatím pro kamiony nad šest tun uzavřená silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice. Silnice se neudržuje chemicky, a pro nákladní vozy je nesjízdná. Alternativní trasa vede po silnici I/13 přes Frýdlant, kterou silničáři udržují chemicky.

Teploty v Libereckém kraji se dnes ráno pohybují od minus deseti do minus 14 stupňů Celsia. Podle meteorologů bude mrznout po celý den, teploty v kraji vystoupají maximálně k minus šesti stupňům, na horách bude nejvýš devět pod nulou. Místy se může objevit sněžení, hlavně v horách.

čtk