Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Termín uzávěrky přihlášek do letošní krajské Stavby roku je dvojkový: 22.2.2022

06. 01. 2022 | 10:47

Nový ročník krajské soutěže Stavba roku 2022 byl právě vyhlášen. V rámci Soutěže Karla Hubáčka byl již zahájen příjem přihlášek do ročníku 2022. Termín uzávěrky přihlášek je neděle 20. února 2022. Poté proběhne opět prezentace všech přihlášených na webu soutěže, v médiích a také formou putovní výstavy. Vyhlašování, doufejme již formou slavnostního setkání všech přihlášených, předpokládáme v polovině května 2022.

dokDtavba
DOK - absolutní vítěz ročníku 2021. Foto z https://stavbaroku.lk

Poslední ročníky byly i přes covidové komplikace bohaté na zajímavé realizace jak po stránce architektonické, stavebně-technologické, tak s významným společenským přesahem. Svědčí o tom ostatně ocenění ve všech kategoriích a absolutní vítězové – v roce 2020 unikátní „skleněné“ sídlo společnosti Lasvit v Novém Boru a v roce 2021 citlivá rekonstrukce a zajímavá vestavba kavárny DOK v bývalém libereckém nádražním doku.

„I v aktuálně vyhlašovaném ročníku se těšíme na inovativní nápady architektů a stavitelů,“ říká krajský radní Jiří Ulvr, pod jehož gesci soutěž patří. „V poslední době nejen odbornou veřejností rezonují témata spojená s adaptací společnosti na klimatické změny a architektura není výjimkou. V rámci soutěže oceňujeme i zajímavé technologické nápady a inovativní řešení. Například vegetační střechy, zelené zdi na budovách nebo důraz na hospodaření se srážkovými vodami pomocí modro-zeleno-šedé infrastruktury mohou porotu i veřejnost zaujmout. Přihlašovatelé by se tedy neměli ostýchat přihlásit i realizace, které třeba na první pohled nevynikají svým vzhledem, ale jsou zajímavé právě po technologické stránce a svým přístupem k podpoře ekologické stability,“ vysvětluje Jiří Ulvr.
 
Všechny zajímavé a leckdy unikátní realizace z posledních ročníků najdou zájemci s podrobnostmi a fotografiemi na webu soutěže stavbaroku.lk. Zde jsou také online formuláře přihlášek do nového ročníku a veškeré další informace. 
 
Kategorie, ve kterých se mohou zájemci ucházet o ceny z oblasti stavitelství a architektury:

1. CENA KARLA HUBÁČKA je vyhlašována jako hlavní cena soutěže s připomenutím mimořádně významné osobnosti tohoto architekta, oceněného světovými cenami, který se výrazně zapsal do dějin architektury, a to nejen v Libereckém kraji.

Cena bude udělena za realizaci stavby nebo realizaci veřejného prostoru a krajiny, které se nachází na území Libereckého kraje, případně s vazbou k Libereckému kraji.
Realizace mohou být z kategorií: Stavba – novostavby, rekonstrukce, bytové stavby a stavby občanské vybavenosti, průmyslové a technologické stavby, památkové objekty, brownfields apod.; Veřejný prostor a krajina a Inovace – po stránce technického, stavebního i architektonického řešení.

2. CENA JUNIOR je určena pro studenty středních, vyšších a vysokých škol se zaměřením na stavebnictví a architekturu, do 30 let věku autora. Cílem je podchytit zájem a ocenit talenty mladé, nastupující generace ve stavebnictví v Libereckém kraji.
Porota složená ze zástupců Libereckého kraje, měst, České komory akreditovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, Svazu podnikatelů ve stavebnictví, Českého svazu stavebních inženýrů, Technické univerzity Liberec a nezávislých osobností, nominuje stavby, které splní podmínky soutěže, následně se seznámí s technickými paramenty při autorské prezentaci a stavby dle aktuálních epidemiologických podmínek navštíví. V rámci Hlavní soutěže pak porota dle aktuálního charakteru a množství přihlášek určí další kategorizaci.

3. CENA VEŘEJNOSTI je udělována na základě výsledku veřejného internetového hlasování, které bude probíhat na webových stránkách www.stavbaroku.lk od 14. března do 30. dubna 2022.