Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který dnešní standard splňuje.

Aktualizovat

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Tradici výroby mýdel v kraji založil sedlák Schicht z Rynoltic. Řemeslo dnes má řadu pokračovatelů

13.11.2020 | 5:44

Jen stěží představitelný by byl život v dnešní době bez mýdla, hygienické potřeby, jejíž historie se datuje už do doby kolem roku 2800 před naším letopočtem. Dokazuje to archeologický nález keramických babylonských nádob, v nichž se našel obsah látky, mýdlu podobné.

mydloBublina
ilustrační foto

„Výroba mýdel je v posledních letech nejen věcí profesionálů, ale pokouší se o ni i domácí nadšenci. Kdo nemá čas nebo si raději pořídí mýdlo, třeba jako dárek, od osvědčeného výrobce, najde k tomu v Libereckém kraji příležitost,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Ve zdejším regionu se produkcí vonných hygienických potřeb zabývá hned několik výrobců: například Mýdlárna v Ráji, Miroslava Priščáková či firma Koukol v obilí. První z nich má v repertoáru přírodní bylinná mýdla a šampony z rostlinných a éterických olejů. U všech jejích výrobků se dbá na původ surovin a ve všech jsou použity jen takové, které jsou nezbytné k výrobě či nesou jasný příznivý účinek. Nic navíc, nic pro efekt: žádné umělé konzervanty, barviva, vůně ani jiné další umělé látky.

Miroslava Priščáková se zaobírá výrobou mýdel za studena. Její mýdla jsou z kvalitních olejů, šumivé koule z jedné sody, kyseliny citronové, kukuřičného škrobu a olivového oleje. Vše ze surovin od českých firem.

Foto: LK

Třetí jmenovaná firma, Mýdlárna Koukol, je environmentální sociální podnik. Nabízí přírodní mýdlo vyrobené ručně za studena na faře ve Volfarticích. V mýdlech nejsou žádné živočišné suroviny, což potvrzuje nově získaný certifikát Vegan Society. Bylinky použité v mýdlech jsou lokálního původu, pocházejí z Chráněné krajinné oblasti České středohoří.

V českých zemích vzniklo řemeslo zvané mydlářství již za dob panování Lucemburků; tvorba mýdla byla součástí práce hospodyněk až do konce 17. století. V Libereckém kraji se dlouholetá tradice výroby mýdla, která později pokračovala v Ústí nad Labem, zrodila v obci Rynoltice: tamní sedlák, řezník a uzenář Georg Schicht ve svém domku zahájil v roce 1848 výrobu mýdla a později ze své továrny zásoboval mýdlem celé severní Čechy.

ilustrační foto

Jeho syn Johann Schicht vybudoval v roce 1882 velkou továrnu na výrobu mýdla v Novosedlicích u Ústí nad Labem. Továrna se pak stala největší na zpracování tuků. Po druhé světové válce byl podnik zestátněn a dnes je z něj firma Setuza neboli Severočeské tukové závody.

LK/Jan Mikulička