Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Tři přírodní koupaliště už mají problémy s kvalitou vody. Jedná se o Chrastavu, Sedmihorky a Nedamov

24. 06. 2021 | 10:09

Nevhodné ke koupání je v Libereckém kraji jedno přírodní koupaliště, a to v Chrastavě u Liberce. Důvodem je kolísavá kvalita přítoku. Mírně zhoršená je kvalita vody na dalších dvou koupalištích v kraji, vyplývá z dat na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

kouoáníDeti3
ilustrační foto

Problémy s kvalitou vody v přírodním koupališti v Chrastavě jsou dlouholeté, což je dané Vítkovským potokem, z něhož je napájené. "Je tam problém s indikátory fekálního znečištění, naznačují přítomnost mikroorganismů," řekla ČTK ředitelka odboru obecné a komunální hygieny Krajské hygienické stanice v Liberci Jana Loosová. Chrastavské koupaliště je v hodnocení hygieniků na čtvrtém z pěti stupňů, a není tak vhodné ke koupání pro citlivé lidi, jako jsou těhotné ženy, děti nebo alergici. Hygienici navíc doporučují lidem, aby se po koupání osprchovali.

Na stupni dva jsou kvůli snížené průhlednosti rybník Bažantník u kempu v Sedmihorkách v Českém ráji a koupaliště v Nedamově u Dubé na Českolipsku, riziko zdravotních obtíží po koupání je ale malé. Ostatní přírodní a umělá koupaliště mají výbornou kvalitu vody, pro toto období podle hygieniků dokonce nejlepší za poslední roky. Pomohlo chladné jaro a kvalita vody v nádržích odpovídá spíše začátku června. Oproti předchozím sezonám je posun podle odhadu Loosové asi o dva týdny.

Hygienici v Libereckém kraji sledují kvalitu vody pravidelně na 37 vodních plochách a dvakrát za sezonu dělají odběry na dalších 14, které patří také mezi hojně navštěvované. Jde například o nádrže Fojtka a Mlýnice, Vesecký rybník nebo Malý Písečák v Příšovicích.

čtk