Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Třináct a dost. Hygienici budou nově zveřejňovat už jen počty infikovaných a indikovaných. A výskyt případů po okresech

24. 03. 2020 | 10:25

AKTUALIZOVÁNO: Nouzová opatření včera vyhlášená vládou se prodlužují do 1. dubna. Na apríla, pokud epidemiologická situace dovolí, by se tvrdá opatření mohla začít přehodnocovat a možná i rozvolňovat. Nejdéle mají být zavřené školy. Do začátku dubna nás sice dělí jenom týden, ale během něj se může stát cokoliv. Takže optimismus není na místě. Bliknutí světýlka na konci příslovečného tunelu ale potěšilo.

lkKrizštabNew
Takto zasedá Rada Libereckého kraje. Foto: LK

Od pondělí hygienici změnili množství informací, které budou uvolňovat k jednotlivým případům nakažení koronavirem. Už se nebude zveřejňovat ročník narození a způsob, jak nemocný k diagnóze přišel. Krajská hygiena ze svých stránek smazala všechny dosud zveřejněné případy, z nichž šlo vyčíst, že si nakažený virus dovezl z Itálie, Irska nebo nejnověji z Dominikánské republiky. Nebo že se nakazil doma, aniž kamkoliv odjel.

KHS nyní nebude zveřejňovat nic dalšího než celkový počet infikovaných v kraji, celkový počet indikovaných osob k vyšetření v LK, počet osob v karanténě z rozhodnutí KHS LK a počty případů onemocnění po jednotlivých okresech, což je novinka. Nejvíce nemocných má k dnešnímu dni Jablonecko, šest. O případ méně se vyskytuje na Liberecku a po jednom na Českolipsku a Semilsku, resp. Turnovsku.

V Libereckém kraji jsme se včera dostali k číslu 13. O třinácti případech nakažení zákeřným koronavirem jsme vám mohli napsat alespoň něco bližšího. Ty další zůstanou úplně anonymní, bez příběhu. Pokud bude hejtman Libereckého kraje pokračovat v praxi, že na svém facebookovém profilu zveřejní alespoň něco, nasdílíme to a bude se vědět víc. Už z toho ale nebudeme dělat Událost dne a pátrat po každé zmínce na (v rozdílných časech aktualizovaných) serverech ministerstva zdravotnictví a krajské hygieny. Na soubornou informaci za předchozí den je čas i ráno.

Na včerejším jednání Krajského krizového štábu se zřejmě o zveřejňování informací k jednotlivým případům hovořilo, protože ročníky narození dvou osob nakažených v Dominikánské republice (případ 12 a 13) jsme se už nedozvěděli. Ani to, mají-li tyto dva případy souvislost.

Zřejmě zapůsobila dobrovolná medializace příběhu 23letého Jonáše z Českolipska, který přes sociální sítě v neděli odvyprávěl svůj příběh dobrovolníka cestujícího přes celý svět. V závěru své veřejné výpovědi totiž konstatoval, že jeho rodina zvažuje právní kroky vůči všem, kdo nebudou respektovat jeho právo na ochranu osobních údajů a jeho osobnostní práva. K medializaci ho vedly nenávistné komentáře na sociálních sítích, jimiž byl zasypán. Ty se ale objevily po každém zveřejnění nového případu.

O tom, že se vyskytl další případ nákazy nemocí COVID-19, se od hygieniků dozví hejtman a starosta příslušné obce, aby šla podniknout příslušná hygienická opatření, budou-li potřeba.  Nesmí ale zveřejnit, o koho se jedná. Což na malé obci, kde si lidé vzájemně vidí do talíře, může být problém, zvlášť poté, co se před domem objeví odběrová sanita a posádka v „atombordelech“, jak se odjakživa říká ochranným oblekům (vzpomínka na brannou výchovu).

Pak už šíření informace nelze zabránit. Po obci se roznese expres. S tím ale hygienici nic moc nenadělají. My ostatní se spokojíme s počty infikovaných a indikovaných.

Nejaktuálnější čísla ZDE.

Alena Roubalová

Fotku ze "schůze" zveřejňujeme opravdu výjimečně. Snímek ze zasedání Krizového štábu LK si ale výjimku zaslouží. Foto: FB LK

Ministerstvo zdravotnictví: Důvod k mírnému optimismu

Na konci března by podle Ústavu zdravotnických informací (ÚZIS) mohlo být v ČR asi 3000 případů nákazy COVID-19. Na konci dubna se očekává kumulativně asi 15.000 nakažených, včetně už vyléčených. Lůžková péče by tento počet měla zvládnout, řekl dnes novinářům ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. Česko má k dnešnímu ránu 1289 potvrzených případů nákazy.

Denní přírůstky nakažených ale klesají a zřejmě budou stagnovat. Podle Duška je to důvod k mírnému optimismu. Podíl seniorů mezi nakaženými je asi 17 procent, daří se je tedy zřejmě přijatými opatřeními chránit. Španělsko má tento podíl asi 50 procent.

čtk