Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turistů v kraji přibývá, ztráty zaviněné koronavirovou pandemií se ale zřejmě nedoženou

31. 07. 2020 | 15:37

Turistů v Libereckém kraji v červenci přibylo, ztráty zaviněné koronavirovou pandemií se ale zřejmě na řadě míst dohnat nepodaří, zjistila dnes ČTK. Avšak ve výrobně tradičních vánočních ozdob ze skleněných foukaných perlí Rautis v krkonošské Poniklé jsou spokojeni. Tržby jsou o třetinu vyšší než loni v červenci. Pomohl i krajský projekt Křišťálové údolí (Crystal Valley), který turistům nabízí výhodné týdenní vstupenky do skláren a muzeí. ČTK to dnes řekl předseda představenstva společnosti Rautis Marek Kulhavý.

slon1
Ilustrační foto, Artur Irma

Liberecký kraj je oblíbenou turistickou oblastí, tisíce návštěvníků do něj každoročně míří za přírodou a sportem do Jizerských hor, Krkonoš, Českého ráje nebo k Máchovu jezeru. Ve světě je však unikátní také koncentrací sklářské a bižuterní výroby. Právě tuto oblast chce kraj turistům otevřít v projektu Křišťálové údolí. Od června do 15. září je tak možné koupit výhodnou týdenní vstupenku za 250 korun pro jednotlivce a za 480 korun pro rodinu až se čtyřmi dětmi.

Vstupenka otevírá turistům zapojené sklářské a bižuterní provozy, muzea a také je možné ji použít třeba na sedačkové lanovce Skalka na libereckém Ještědu. "Hodně lidí k nám přichází právě se vstupenkou Crystal Valley," řekl Kulhavý. Návštěvnost podle něj hodně souvisí s počasím, lidé ale také víc utrácejí. "V červnu jsme měli tržby stejné jako loni, ale o třetinu méně lidí, protože nebyly školní výlety. Červenec je ještě lepší, tržby máme o třetinu vyšší než loni v červenci," řekl Kulhavý.

Zhruba na úrovni loňského července je letos v létě návštěvnost v liberecké zoologické zahradě. Už dopoledne je často problém v okolí zahrady zaparkovat. "Ty návštěvnosti jsou docela příjemné, že bychom ale propad z jara smazali, to ne, možná ho trochu zmírníme," řekl ČTK ředitel zoo David Nejedlo. Chybí podle něj hlavně zahraniční turisté. "Občas je už sice v zahradě slyšet němčina a polština, ale spíš ojediněle," dodal. Návštěvnost v červenci je sice o málo lepší než ta loňská, od začátku roku ale zatím zoo prošlo 163.131 návštěvníků, loni jich bylo o 50.475 víc.

Zahraniční návštěvníci chybí také libereckému science centru iQLandia. "Němci a Poláci tvoří v létě třetinu návštěvníků. Oproti standardním několika tisícům jich jsou teď jen desítky," řekl ČTK ředitel centra Pavel Coufal. Přibylo podle něj sice tuzemských návštěvníků, propad to ale vyrovnat nemůže. Ve srovnání s loňským rokem je podle něj návštěvnost v červenci o čtvrtinu nižší. "V červenci tak očekáváme zhruba 40.000 návštěvníků," dodal Coufal.

Ztráty zaviněné nucenou covidovou odstávkou nedožene zřejmě ani kabinová lanovka na Ještěd. I když se tam v letních dnech tradičně tvoří fronty, počet přepravených turistů bude v červenci zhruba stejný jako loni. "V tom, abychom mohli zvýšit počet jízd, nás brzdí odbavení. Jízdenky je třeba tisknout a to chvíli trvá," řekl ČTK přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Přibývá podle něj také lidí, kteří na kopec raději vyrážejí pěšky. "Nechtějí se tísnit v zaplněné kabině, i když cesta nahoru lanovkou trvá jen čtyři minuty," dodal Štěpán.

čtk