Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Úlovky houbařů v Libereckém kraji jsou skromné, je sucho a bude to ještě horší

24. 07. 2019 | 12:51

Letní počasí beze srážek houbařům v Libereckém kraji nepřeje. Lesy jsou vyprahlé a houby rostou velmi málo, i když občas se dá najít i hřib kovář. S houbami je to bída a bude to stále horší, protože tento týden s vysokými teplotami bude devastující na další období, řekl dnes ČTK liberecký mykolog Zdeněk Pelda.

houba cep-3708755 960 720
Ilustrační foto

Neznamená to ale podle něj, že houby vůbec nejsou. "To není správná filozofie. Rostou, ale málo. A když ano, tak na velice úzkém prostoru, kde bylo třeba o dvě tři přeháňky více než jinde," řekl.

Ještě na začátku června přitom houbařská sezona v kraji vypadala nadějně, poslední týdny ale pršelo málo. "Co napršelo, bylo sice hezké, ale bylo toho málo. Takže pokud chodím, tak je to většinou velmi chuďoučké. V tomto suchu kupodivu přežívají hřibovité houby a sem tam se najde nějaký kovář," dodal Pelda.

Jeho slova potvrzuje zkušený houbař z Velkých Hamrů na Jablonecku Petr Hampl. "Co se týče Tanvaldska, tak hřibovité houby rostou velice zřídka. Sem tam se objeví hřib kovář nebo nějaký křemenáč," uvedl. Nějaké houby je podle něj možné najít tam, kde i přes sucho zůstávají bažiny či tůňky. Z lesa si nyní Hampl nejčastěji přináší muchomůrku šafránovou. "Je to houba, kterou houbaři moc neznají a tudíž nesbírají. Je to taková krásná oranžová houba, ale jak to má mřížky, tak to lidi neberou," dodal.

Velmi málo rostou houby také v okolí Lomnice nad Popelkou na pomezí Českého ráje a Podkrkonoší. "Není vůbec nic. Je sucho, ani déšť nepomohl," uvedla místní mykoložka Jana Čapková.

čtk