Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Úředníci Libereckého kraje chtějí výrazně zkrátit uzavírku I/65 spojenou s rekonstrukcí křižovatky Rádelský mlýn

12. 02. 2020 | 13:47

Úředníci Libereckého kraje chtějí výrazně zkrátit plánovanou uzavírku silnice I/65 spojenou s rekonstrukcí mimoúrovňové křižovatky Rádelský mlýn na hlavním tahu z Liberce na Prahu. Uzavírka zkomplikuje dopravu směrem na Jablonec nad Nisou a Rychnov a zvýší dopravu na objízdných trasách přes Liberec a také přes Železný Brod a Tanvald nebo Pěnčín. Ve stavebním povolením se počítalo s uzavírkou na 12 měsíců, teď stavbaři žádají 27 měsíců. Po jednání na krajském úřadu to dnes ČTK řekl vedoucí odboru dopravy Jan Čáp.

silnice most foto lk
Foto: LK

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD), které je investorem, uvedlo, že chce minimalizovat dopravní komplikace.

"Chceme tu uzavírku povolit na co nejkratší dobu," dodal Čáp. Rekonstrukce křižovatky postavené v 70 letech minulého století je ale podle něj nutná. ČTK to dnes potvrdil i Vladimír Stránský z krajského ředitelství policie. "Podle sčítání z roku 2016 tam denně projede kolem 40.000 vozidel. Problémem je, že to je mimoúrovňová křižovatka v údolnicovém oblouku, povětrnostní a klimatické podmínky se tam často mění a dochází tam k dopravním nehodám," řekl. Je třeba podle něj narovnat poloměry a připojovací pruhy a odstranit nebezpečná křížení.

Přestavba křižovatky vyjde na 408 milionů korun bez DPH. ŘSD plánuje zahájit stavbu 2. března a od 30. března uzavřít napojení na silnici I/65 na Jablonec. Stavba má trvat 854 dní, skončit by měla v červenci 2022. O zkrácení uzavírky usiluje Liberecký kraj, starostové dotčených obcí, ale také Jablonec nad Nisou, kde se kvůli stavbě obávají dopravního kolapsu.

Kraj i Jablonec žádají, aby se na rekonstrukci pracovalo ve dvousměnném provozu 16 hodin denně, sedm dní v týdnu včetně víkendů a svátků. Podle ředitele libereckého závodu Eurovia CZ Miroslava Slatinky ale není při současné situaci na trhu práce jednoduché zajistit pracovníky pro dvousměnný provoz. "Stavba je to velice náročná a složitá a budeme snažit udělat všechno proto, abychom ten termín dokončení co nejvíc urychlili," řekl ČTK po jednání v Liberci Slatinka.

ŘSD, chce minimalizovat dopravní komplikace a rozhodlo se proto posunout některé stavby. V plánu byla mimo jiné rekonstrukce mostů na průtahu Libercem, která by zkomplikovala napojení na I/14 na Jablonec. "V tuto chvíli počítáme s tím, že dokud nebude zprovozněna křižovatka Rádelský mlýn, tak bychom neměli začínat s opravou mostů na průtahu v Liberci," řekl ČTK ředitel liberecké správy ŘSD Jan Wohlmuth.

Mluvčí ŘSD Jan Studecký v tiskové zprávě k přestavbě křižovatky I/35 Rádelský Mlýn uvedl, že příprava stavby se uskutečnila v rekordně krátkém čase a jedním z kritérií při výběru zhotovitele byla i délka výstavby. ŘSD i stavebníci budou podle mluvčího usilovat o co nejrychlejší dokončení stavby, zejména pak obnovení napojení Jablonce nad Nisou přes silnici I/65.

čtk