Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V centru pro uprchlíky se budou dál nosit respirátory stejně jako v nemocnicích nebo sociálních zařízeních

13. 04. 2022 | 12:35

V Asistenčním centru pomoci Ukrajině v Libereckém kraji (KACPU) se budou dál nosit respirátory stejně jako například v nemocnicích nebo sociálních zařízeních. Na dotaz ČTK to dnes řekla mluvčí krajského úřadu Andrea Fulková. Povinné nošení respirátorů v centru nařídil po dohodě s krajskými hygieniky liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) před měsícem, kvůli velké koncentraci lidí a zvýšenému riziku nákazy koronavirem.

Asistenčním centrem v Liberci prošlo od jeho otevření 1. března zhruba 10.400 ukrajinských uprchlíků, z toho pro bezmála 3000 zajišťoval kraj ubytování. V prvních týdnech v centru lidé trávili i několik hodin, teď se situace zlepšila a podle ředitele Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jana Hadrbolce počty uprchlíků, kteří tudy denně projdou, postupně klesají. V posledním týdnu tam denně v průměru odbavili kolem 120 uprchlíků, v prvních dnech po otevření to byl i pětinásobek.

V Česku by měla dnešní půlnocí skončit povinnost nosit ochranu nosu a úst ve veřejné dopravě. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ale doporučuje dál nosit respirátory ve veřejné dopravě i dalších prostorech, kde je hodně lidí. Povinnost nosit respirátory ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách by chtěl Válek zrušit na přelomu dubna a května.

Situace v Libereckém kraji se z pohledu koronaviru dál zlepšuje. Podle údajů z ministerstva zdravotnictví (MZ) potvrdily testy za posledních sedm dní v kraji 722 nových případů koronaviru, v průměru bylo denně 103 pozitivních testů, to je zhruba o třetinu méně než před týdnem. V přepočtu na 100.000 obyvatel připadá v kraji za poslední týden 163 nových případů covidu. Nejlépe je na tom Českolipsko se 110 nakaženými v přepočtu na obyvatele, nejhorší je situace na Semilsku, kde na 100.000 obyvatel připadá 226 nových případů za posledních sedm dní.

čtk