Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V horách je na silnicích nižších tříd ujetá vrstva sněhu. Teploty klesly k minus deseti stupňům Celsia

04. 12. 2023 | 8:18

Na silnicích nižších tříd v horských oblastech Libereckého kraje leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Jinak jsou na vozovkách v kraji zbytky sněhu nebo jsou mokré. Místy se na nich může vyskytovat námraza kvůli nízkým teplotám či mlhám.

zimaUdržbaNew
ilustrační foto

Na horách i na Českolipsku teploty k ránu klesly k minus deseti stupňům Celsia, jinak bylo v kraji nejčastěji kolem minus pěti stupňů. Varování před námrazou platí i pro čtyřproudou silnici 35 z Liberec do Turnova. Vyplývá to z informací na webech silničářů a meteorologů.

Ujetá vrstva sněhu je v Libereckém kraji na vedlejších silnicích v Jizerských horách, západní části Krkonoš na Semilsku i v Lužických horách na Českolipsku, kde se místy mohou tvořit i sněhové jazyky. Zbytky sněhu jsou na hlavních tazích v horských částech Jablonecka a Semilska i na silnicích nižších tříd na Českolipsku. Nadále platí pro kamiony nad šest tun, že nesmí na silnici třetí třídy z Mníšku přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu na Liberecku. Je pro ně nesjízdná, uzavírka se nevztahuje na autobusovou dopravu.

Podle předpovědi by teploty pod nulou měly zůstat i přes den. Nejtepleji bude ve Frýdlantském výběžku, kde by mohlo být až minus jeden stupeň Celsia, jinak by v kraji měly zůstat teploty pod minus třemi stupni a na horách pod minus pěti stupni. Přes den očekávají meteorologové přibývání oblačnosti, sněžit by ale mělo ojediněle.

čtk