Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V kraji je třeba zvýšit počet míst v sociálních pobytových ústavech, míní krajská opozice

23. 07. 2024 | 5:34

V Libereckém kraji je málo míst v sociálních ústavech a dostupnost kvalitní lékařské péče rozdílná, míní zástupci krajské opozice. Naopak oceňují, jak se rozvíjí Krajská nemocnice Liberec (KNL). I náměstek hejtmana Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj) považuje počet míst v sociálních ústavech za nedostatečný a krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS) by chtěl jiný způsob financování nemocnic, vyplývá z ankety ČTK.

KNL je největším zdravotnickým zařízením v kraji, které provozuje nemocnice v Liberci, Turnově a Frýdlantu. Její hospodaření je dlouhodobě ziskové, loni bylo dokonce v rekordní výši 162 milionů korun. I díky evropským dotacím prochází v posledních letech rozsáhlou modernizací.

"Za poslední čtyři roky se jí podařilo využít (evropské) peníze na rekonstrukci psychiatrie pro dospělé za zhruba 149 milionů korun, zvýšit kvalitu návazné péče za 154 milionů či postavit nový pavilon PET včetně technologie za 150 milionů. Letos nemocnice zahájí rekonstrukci dětské psychiatrie na Králově Háji za 132 milionů," uvedl radní Richter. Loni KNL zahájila svou dosud největší investici, což je výstavba bezmála čtyřmiliardového Centra urgentní péče, kterou hradí z peněz akcionářů a ze svého rozpočtu.

Stavba CUM v krajské nemocnice, foto archiv

Za dobře fungující považuje libereckou nemocnici i lídr kandidátky opozičního hnutí ANO David Pražák. "Investice do jejího rozvoje jsou významné a stavba Centra urgentní medicíny je určitě krok správným směrem. Horší je to ale s krajskými nemocnicemi mimo Liberec, v bývalých okresních městech. Do těch kraj tolik neinvestuje a zaostávají i po technologické stránce. Nejvíc je ale trápí nedostatek lékařů a zdravotních sester. Všechno dohromady pak má samozřejmě vliv na čekací lhůty, celkovou kvalitu péče," řekl.

Výhrady má i lídr kandidátky opoziční SPD Michal Švarc. "V rámci Libereckého kraje nás znepokojuje rozdílná dostupnost kvalitní lékařské péče pro jednotlivé občany kraje," řekl. I on ale oceňuje, jak funguje KNL. "Je jedním z mála lékařských pracovišť, které má dostatek odborného lékařského personálu, a za to patří poděkování zejména vedení nemocnice. Jsem rád, že je v současné době realizována dlouho odkládaná výstavba pavilonu Centra urgentní medicíny KNL. Za mne je škoda, že se nepodařilo dokončit jednání o majetkovém vstupu Libereckého kraje do Nemocnice s poliklinikou Jablonec," dodal.

Jednání o případném vstupu kraje do městské nemocnice v Jablonci skončila loni ve fázi záměru. Naopak kraj v tomto volebním období získal bezmála za 187,5 milionu asi 16procentní podíl ve společnosti MMN, jež provozuje městské nemocnice v Jilemnici a Semilech. Peníze od kraje jsou určené na jejich rozvoj. Aktuálně se za 85 milionů bez daně přestavuje v Semilech nevyužívaný tzv. Bílý pavilon na Centrum rehabilitační péče.

Kraj je kromě KNL dlouhodobě vlastníkem nemocnice v České Lípě. I její stav se díky dotacím podle krajského radního daří zlepšovat. "Díky zasílání příplatku mimo základní kapitál a letos i mimořádného příplatku se daří investovat do rozvoje nemocnice, a to především do technicko-stavebního charakteru. Z evropských zdrojů nemocnice využila 126,3 milionu korun z IROPu a 138,2 milionu z REACTu," uvedl Richter.

Vadí mu ale způsob, jakým jsou nemocnice financové. "Přetrvávají výrazné neopodstatněné rozdíly ve financování akutní péče mezi centrovými a ostatními nemocnicemi a nadále trvá podfinancování následné péče," dodal.

Náměstek Tulpa, zodpovědný za sociální oblast, oceňuje, že se dařilo zvyšovat kvalitu služeb v pobytových lůžkových zařízení transformovat krajské domovy zvláštního režimu - Jestřebí, Raspenava, APOSS Liberec, Tereza v Benešově u Semil. "Zcela jistě by mohla být vyšší rychlost budování kapacit sociálních zařízení, pořád chybí bezmála 400 lůžek," uvedl Tulpa. Za poslední čtyři roky jich skoro stejné množství podle něj přibylo. Za nedořešený problém považuje také pomalý nárůst kapacit stacionářů pro děti s autismem či kombinovanými vadami nebo nízké finanční ohodnocení sociálních pracovníků.

Lídr ANO míní, že podpora kraje v sociální oblasti je nedostatečná. "Pořadníky domovů důchodců v Libereckém kraji jsou velmi dlouhé a do budoucna nám podíl obyvatel starších 65 let ještě významně poroste. Když pominu, že kraj nedávno trochu diskutabilně převzal pod svá křídla nový Domov důchodců v Hrádku nad Nisou, jiná ryze krajská lůžka v posledních letech nevybudoval. V rámci Základní sítě sociálních služeb sice dotacemi podporuje i nekrajská zařízení, stejně to ale nestačí," řekl Pražák.

Větší aktivitu ze strany kraje by chtěl i lídr SPD. "Z našeho pohledu musí být ze strany kraje kladen větší důraz na tuto problematiku s cílem vytvoření více míst jak v sociálních ústavech, tak zejména v domovech pro seniory. Za mne kladně hodnotím navýšení financí ze strany kraje směřujících do řešení této problematiky. Co vidím stále jako nevyřešený problém, je nedostatek míst v těchto zařízeních a s tím spojené neúměrně dlouhé čekací doby zájemců," dodal Švarc.

Krajská nemocnice po dostavbě Centra urgentní medicíny, vizualizace

Počet lůžek akutní a ošetřovatelské péče v nemocničních zařízeních v Libereckém kraji

 

2020 (k 31.12.)

2024 (k 30.6.)

2020 (k 31.12.)

2024 (k 30.6.)

 

akutní lůžka

akutní lůžka

ošetřovatelská lůžka

ošetřovatelská lůžka

Krajská nemocnice Liberec (menšinovými akcionáři jsou Liberec, Turnov, Frýdlant)

954

954

199

189

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa (krajská)

353

353

135

135

MMN (nemocnice Semily a Jilemnice - městské, kraj má menšinový podíl)

204

204

75

75

Nemocnice Jablonec nad Nisou (městská)

310

310

67

67

Nemocnice Tanvald (privátní, město třetinový podíl)

22

22

67

82

Ústav chirurgie ruky Vysoké n. J. (městský)

52

52

0

0

Nemocnice následné péče Lomnice n. P. (městská)

0

0

59

59

celkem

1895

1895

602

607

počet lůžek na 1000 obyvatel

4,28

4,22

1,36

1,35

zdroj: nemocnice

 

Hospodářské výsledky nemocnic ve vlastnictví kraje (údaje v milionech)

 

2020

2023

Krajská nemocnice Liberec

136

162

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa

27,2

12,5

zdroj: nemocnice

 

Sociální ústavy v Libereckém kraji, srovnání let 2020 a 2024

 

2020

2024 (k 30.6.)

domovy důchodců (celkem / organizace kraje)

24 / 8

25 / 6

lůžka v domovech důchodců (celkem / organizace kraje)

1627 / 886

1781 / 589

hospice

1

1

lůžka v hospicech

26

26

Ústavy sociální péče (celkem / organizace kraje)

51 / 17

50 / 15

Lůžka v ústavech sociální péče (celkem / organizace kraje)

2470 / 1216

2662 /925

počet stoletých

24

20 *

podíl lidí důchodového věku na celkovém počtu obyvatel v kraji

28 procent

22 ** procent

zdroj: krajský úřad, ČSSZ, ČSÚ

* údaj k 31. březnu 2024

** údaj k 31. prosinci 2023

čtk