Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V kraji se objevily sněhové přeháňky a nárazový vítr, na hlavních tazích leží vrstva rozbředlého sněhu

20. 01. 2022 | 12:04

V Libereckém kraji v noci nasněžilo a místy se stále objevují sněhové přeháňky. Úklid komunikací navíc komplikuje nárazový vítr, řekl ČTK Eduard Bark ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti. Silničáři doporučují opatrnost, i na hlavních tazích leží vrstva rozbředlého sněhu, která klouže.

ZimaKalamitaJNirma1
ilustrační foto Artur Irma

Problémy mohou mít kamiony ve stoupáních. Zapadlé kamiony zkomplikovaly dopravu na silnici II/286 u Mříčné nebo Košťálova na Semilsku. V příkopu skončil kamion v Loučkách na Semilsku.

V nižších polohách jsou hlavní tahy většinou jen holé a mokré, se sněhem na silnicích musí ale motoristé počítat i na hlavních tazích na Jablonecku a Semilsku. Rozbředlá vrstva sněhu leží také na hlavní silnici I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. "O jeho uzavření zatím neuvažujeme," řekl Bark. Problémy jsou tam podle něj nárazové. "Podle radarů to zatím vypadá, že to nejhorší máme za sebou," poznamenal.

Vzhledem k předpovědi počasí ale zůstává dál pro kamiony nad šest tun uzavřená silnice třetí třídy z Mníšku do Raspenavy přes Oldřichovské sedlo na Liberecku. Silničáři tam nesolí, pro nákladní dopravu je tak silnice sjízdná jen s obtížemi. Řidiči kamionů musejí směrem na Raspenavu a Hejnice po silnici I/13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky. Dopravu v Mnišku navíc dopoledne zkomplikovala nehoda dvou osobních aut.

V kraji je dnes oblačno až zataženo, teploty se pohybují od minus čtyř do dvou stupňů nad nulou. Meteorologové očekávají přibývání oblačnosti a na většině kraje bude sněžit. Postupně se bude ochlazovat, na horách bude mrznout po celý den. Vítr může v nárazech přesáhnout 70 kilometrů v hodině, večer by měl slábnout.

čtk