Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V krkonošské Rokytnici zdraží denní skipas na 850 Kč, novinkou bude čarovný les

02. 12. 2021 | 12:32

V krkonošské Rokytnici nad Jizerou cena za denní skipas stoupne pro letošní sezonu zhruba o osm procent, ze 790 na 850 korun. Novinkou v pátém největším lyžařském středisku v zemi bude pro děti takzvaný Funpark s čarovným lesem či tunelem. Nová bude i provozní doba, místo v 8:00 začnou jezdit lanovky a vleky od 8:30. Sezonu by chtěl skiareál Lysá hora - Horní Domky s téměř 12 kilometry tratí zahájit 18. prosince. Novináře dnes o tom informovali zástupci areálu.

lyže TvLKlyže rokytnicetitulka21
Foto: Artur Irma

V horní části Lysé hory leží až 40 centimetrů sněhu, v dolní kolem 20. Ředitel areálu Vít Pražák očekává, že od dnešní noci budou moci začít zasněžovat. Podle něj s ohledem na neštěstí na Ještědu v Liberci, kde při pádu kabinky lanovky zahynul průvodčí, byl před sezonu kladen větší důraz na kontrolu obou sedačkových lanovek. "Máme obě dvě zařízení ve velmi dobrém stavu. Budeme je mít nachystaná ve standardu, na který je návštěvník zvyklý," řekl Pražák. Po sezoně čeká lanovku na Lysou horu modernizace zhruba za deset milionů, kdy analogové řízení nahradí digitální.

Před letošní sezonou šlo do rozvoje areálu zhruba pět milionů. Nová je trafostanice, vyměněná je i část rozvodů pro výrobu technického sněhu. Nejviditelnější novinkou je Funpark v části zvané Kaprun. "Říkáme tomu čarovný les, protože tam budou pohádkové bytosti," uvedla PR manažerka areálu Renata Balašová. V dolní části parku budou terénní vlny, skokánky a 7,5 metru dlouhý tunel.

Lyžování v Rokytnici ale podraží, cena za celodenní jízdenku pro seniory a juniory stoupla na 740 korun a pro děti na 640 Kč. Hlavním důvodem zdražení je nárůst cen energií. "Zavčasu jsme sice elektrickou energii zafixovali na konci léta, což spousta areálů nestihla udělat, i přesto tam máme zhruba 63 procent nárůstu," uvedl za provozovatele areálu René Roštejnský. Vyšší jsou podle něj i náklady na pohonné hmoty či mzdy. Aby nárůst cen jízdného nebyl ještě vyšší, denní provoz bude o půl hodiny kratší a začínat bude stejně jako ve většině jiných areálů v 8:30. Podle Pražáka na 8:00 chodilo jen několik lyžařů. Roštejnský lyžařům doporučuje, aby skipasy nakupovali on-line, ušetří tak deset procent.

Pro rokytnický areál je důležitá i polská klientela, třeba v lednu tvoří zhruba tři čtvrtiny návštěvníků. Proto podle Pražáka navázali spolupráci s několika hotely v polské Sklářské Porebě, jež je od Rokytnice vzdálená asi 25 kilometrů. Skipasy by tak ubytovaní turisté měli získat v hotelích přímo na recepcích. I pro Poláky ale bude platit, že podmínkou k nákupu skipasů u dospělých bude předložení potvrzení o očkování proti covidu nebo doklad o prodělání nákazy. Negativní test na koronavirus nestačí. V Rokytnici se obávají, že kvůli tomuto nařízení budou mít návštěvníků méně než je obvyklé. Opatření považují za zbytečné i s ohledem na to, že lyžování je venkovní sport. Podle Pražáka je navíc stále neznámou, jaké podmínky budou platit pro provoz občerstvení, lyžařských škol či půjčoven.

čtk