Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci obnovila provoz kabinová lanovka na Ještěd. Jezdí i čtyřsedačka Skalka a v Rokytnici 

10. 05. 2021 | 13:00

V Liberci po více než třech měsících dnes obnovila provoz kabinová lanovka na Ještěd. Nejezdila od 30. ledna kvůli protikoronavirovým opatřením, vláda jejich provoz povolila ode dneška. Zatím je omezená kapacita kabiny na 20 cestujících plus průvodčí a všichni musí mít respirátor, řekl ČTK přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Za běžného stavu může být v jedné kabině až 35 cestujících. Ze sedačkových lanovek v Libereckém kraji zahájí letní provoz dvě o tomto víkendu, ve skiareálech na Ještědu a v Rokytnici nad Jizerou.

Ještěd04 jested-bikepark
Ještědská čtyřsedačka vyváží i kola. Archivní foto

Kabinová lanovka začala jezdit k hotelu s vysílačem na Ještědu dnes v 8:00, zájem v prvních hodinách ale nebyl nijak velký. Přišlo jen několik lidí, to je ale podle přednosta obvyklé. "V dnešní době je to tak, že lidé chodí až po 10:00," uvedl Štěpán.

Na obnovení provozu se podle něj zaměstnanci lanovky těšili hodně. "Je to lepší než když čekáte. To nikoho nebaví," uvedl. Podle něj ale díky dlouhé odstávce mohli alespoň věnovat více času údržbě lanovky. "Soustředili jsme se na kladky a podařilo se nám většinu vyměnit, ložiska namazat, což za normální situace není jednoduché," dodal.

Kabinová lanovka na Ještěd je oblíbenou turistickou atrakcí. V provozu je přes 85 let a je v majetku Českých drah. Loni vyvezla na vrchol 211.000 lidí, o 90.000 méně než v roce 2019. Minulý rok lanovka 103 dnů stála kvůli technickým problémům, ale také kvůli koronavirovým opatřením. Od loňského prosince zdražilo jízdné, jedna cesta stojí 110 korun a obousměrná jízdenka 170 Kč.

Na Ještědu vozí turisty nahoru ještě sedačková lanovka Skalka, které je v lyžařském areálu. Od ní je to ale k hotelu ještě asi dva kilometry. Ceny má stejné jako kabinová lanovka. V provozu bude v květnu a v červnu o víkendech. "Začínáme tento," uvedl ředitel skiareálu Jakub Hanuš.

V Libereckém kraji o tomto víkendu zahájí provoz i sedačková lanovka Horní Domky, v Rokytnici nad Jizerou. "Začneme v pátek a otevřený bude i bikepark. Je už beze sněhu," uvedl ředitel areálu Vít Pražák. I v Rokytnici bude lanovka do letních prázdnin jezdit ve víkendovém režimu.

V nedalekém Harrachově zatím nevědí, kdy zahájí letní provoz lanovky na Čertově hoře. "Zatím ještě máme sníh na sjezdovce. Je tam souvislý pruh od shora až dolů, široký asi deset metrů, chodí tam skialpinisté," uvedl provozní náměstek harrachovského sportovního areálu Vlastislav Fejkl. Dalším důvodem, proč ještě nezačít, je podle něj i stav cest nahoře. "Jsou buď pod sněhem nebo rozbahněné. Nedá se jít pořádně ani pěšky ani na lyžích. Je to jak bychom byli v polovině dubna," řekl Fejkl. Podle něj zatím nemá smysl letní provoz zahájit i kvůli tomu, že jsou dál zavřené hotely, restaurace mohou mít jen výdejní okénka a turistů tak jezdí málo. Fejkl předpokládá, že provoz lanovky zahájí některý z příštích květnových víkendů.

Na Tanvaldském Špičáku v Jizerských horách se sedačková lanovka rozjede tradičně v červnu. "Sedačky máme nyní dole a děláme revizi," uvedl za areál Pavel Bažant.

čtk