Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Libereckém kraji bude jezdit víc nízkopodlažních vlaků přes Turnov do Lomnice nad Popelkou a mezi Tanvaldem a Železným Brodem

04. 12. 2019 | 16:51

AKTUALIZOVÁNO: V Libereckém kraji přibude s novým jízdním řádem nízkopodlažních vlaků. Nově začne v kraji od 15. prosince jezdit společnost Arriva, která nízkopodlažními vlaky Siemens Desiro zajistí spojení z Liberce přes Turnov a Starou Paku do Lomnice nad Popelkou a mezi Tanvaldem a Železným Brodem. Přibudou také další vlaky na trase z Nového Boru do Rumburku. Novináře o tom dnes informoval náměstek libereckého hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

vlak ARRIVA vlaky - Desiro - Stará Paka
Foto: LK

Spojení z Liberce do Lomnice a mezi Železným Brodem a Tanvaldem zajišťují v současné době České dráhy, Liberecký kraj chtěl smlouvu o dva roky prodloužit, s dopravcem se ale nedohodl. "Nabídka, kterou nám České dráhy původně doručily, znamenala asi třetinové zdražení bez jakéhokoliv zlepšení kvality služeb. Proto jsme se rozhodli oslovit další dopravce. U nejdůležitějších linek jsme poptávali a požadovali kvalitnější vozidla," doplnil Sviták. Arriva podle něj dala lepší nabídku i vlaky.

Železniční dopravci letos pro Liberecký kraj najezdí bezmála 4,19 milionu kilometrů, v příštím roce se rozsah díky novým spojům zhruba o čtyři procenta zvýší. Zlepší se třeba spojení z Nového Boru dál na Rumburk, kde budou vlaky jezdit každou hodinu. "Na této trati vyhrála rychlíkové spoje z Kolína na základě výběrového řízení ministerstva dopravy firma Arriva. Ministerstvo platí rychlíky jen do Nového Boru, Liberecký a Ústecký kraj se ale dohodly, že zaplatí prodloužení spojů až do Rumburku," řekl ČTK vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp.

Nové smlouvy i nasazení dalších nízkopodlažních vozů dopravu v Libereckém kraji prodraží. "Cena dopravního výkonu u nových smluv je zhruba o třetinu vyšší, je to ale celorepublikový trend v železniční dopravě," řekl Čáp. Náklady na železniční dopravu by se podle Čápa měly v příštím roce zvýšit zhruba o 60 milionů korun. "Liberecký kraj má v rozpočtu 350 milionů, dalších 113 milionů byl měl dostat na železniční dopravu z ministerstva dopravy," dodal vedoucí odboru dopravy.

čtk