Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Libereckém kraji je kvůli koronaviru v domácí karanténě šest lidí, nikdo zatím nemusel být hospitalizován

03. 03. 2020 | 16:40

AKTUALIZOVÁNO: V Libereckém kraji je kvůli koronaviru v domácí karanténě šest lidí, další tři čekají na výsledky testů. Po jednání krajské epidemiologické komise to novinářům řekl ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta. Pět lidí v karanténě bylo na dovolené na Tenerife. Další utrpěl úraz na lyžích a ošetřili ho v nemocnici v zasažené oblasti. Lyžovat v Itálii byli i tři pacienti, kteří mají příznaky onemocnění a čekají teď na výsledky testů.

corona1
ilustrační foto

Nikdo zatím kvůli koronaviru nemusel být v Libereckém kraji hospitalizován. Krajská nemocnice Liberec, v níž je jediné infekční oddělení v kraji, je ale na takový případ připravena, odpověděl na dotaz ČTK mluvčí nemocnice Václav Řičář. Zásoby potřebného ochranného materiálu se ale nejen v nemocnicích tenčí. "Pro nemocnice, praktické lékaře a záchrannou službu v Libereckém kraji potřebujeme na deset dní 40.000 setů tvořených obleky, čepicemi, respirátory a ochranou očí a 80.000 roušek," doplnil náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS).

Novým typem koronaviru je nejvíc postižena pevninská Čína, v Evropě testy nákazu potvrdily ve 30 zemích. Nejpostiženější je nyní Itálie. V Česku zatím testy potvrdily onemocnění u pěti lidí.

Lidí, kteří přišli s nákazou do styku, může postupně přibývat. V příštím týdnu mají školáci v Libereckém kraji jarní prázdniny a tisíce lidí pravidelně v tu dobu míří na lyže zejména do Alp v Rakousku a Itálii. Mnozí teď s odjezdem váhají. "Jezdíme takhle každý rok s přáteli, ubytování máme na severu Itálie na hranici s Rakouskem. Není to v postiženém regionu, ale zatím jsme se nerozhodli, jestli pojedeme. Čekáme, jak se to bude vyvíjet," řekla ČTK matka dvou malých dětí z České Lípy.

Krajský hygienik dnes obyvatele kraje vyzval, aby nikam nevyjížděli. S otázkami na problematiku koronaviru se mohou lidé obracet v pracovní době na krajskou hygienickou stanici na čísle 485 253 111. Mimo tuto dobu je k dispozici infolinka státního zdravotního ústavu 724 810 106 a 725 191 367.

"Telefonátů přibývá, obracejí se na nás lidé, kteří se vrátili z dovolené, ale i takoví, kteří mají odjet, a také praktičtí lékaři," řekla krajská epidemioložka Jana Prattingerová. Za pondělí podle ní krajská hygienická stanice odbavila nějakých 150 až 200 telefonátů.

čtk

V Jablonci zasedla bezpečnostní rada města

V Libereckém kraji se dosud neobjevil žádný výskyt onemocnění koronavirem COVID-19, přesto z preventivních důvodů zasedla v pondělí odpoledne bezpečnostní rada ORP Jablonec nad Nisou. Z jednání vzešlo jednoznačné preventivní doporučení: myjte si ruce, dodržujte respirační etiketu, zvažte cestu do rizikových oblastí a jste-li nachlazení, odpočívejte doma.

Panika způsobená mediálním tlakem je obrovská, ale je třeba k ní přistupovat rozumně. Pokud jste nepobývali v rizikových oblastech, pak není důvod se nákazy koronavirem obávat. Bezpečnostní rada se shodla na tom, že nejúčinnější ochranou před nákazou COVID-19, aktuálně probíhající epidemií chřipky i před dalšími akutními respiračními infekcemi je správné a časté mytí rukou, dodržování respirační etikety, což znamená přikrývat si při kýchání a kašli nos a ústa čistým papírovým kapesníkem nebo v případě, že ho nemáte, kýchat či kašlat do rukávu. Dobrým rozhodnutím je také vyhýbat se nyní pobytu v uzavřených místnostech s větší koncentrací osob.

JN/Jana Fričová