Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Libereckém kraji je poprvé od počátku pandemie víc než 1000 případů covidu-19. Nárůst za poslední týden je o 80 procent

25. 09. 2020 | 17:21

AKTUALIZOVÁNO: Počet aktivních potvrzených případů onemocnění covid-19 v Libereckém kraji je 1046. Více než 1000 jich je v kraji poprvé od počátku pandemie, nárůst za poslední týden je o 80 procent, vyplývá z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci. Za aktivní případy hygienici považují nejen nemocné, ale i takzvané bezpříznakové, kteří měli pozitivní test na koronavirus. Před týdnem bylo v kraji 583 aktivních případů.

rouška nová virus-4898571 1280
Ilustrační foto

Nejhůře je na tom v kraji Liberecko, na které připadá skoro 60 procent aktivních případů v kraji. V přepočtu na 100.000 obyvatel je na Liberecku za posledních sedm dnů skoro 175 případů, hůře je na tom z tohoto pohledu jen Praha. Liberecko ode dneška patří ohledně rizika nákazy spolu s Jabloneckem mezi oranžové okresy, což značí druhý stupeň nebezpečí. Pro Semilsko a Českolipsko zůstává první stupeň, tedy zelená barva. Krajský hygienik Vladimír Valenta dnes novinářům řekl, že zvažovali zavedení přísnějších opatření pro Liberecko. Vzhledem k zavedení nových pro celou republiku od čtvrtka ale podle něj ještě vyčkají. "Zatím nechceme další přijímat a uvidíme, jak se tato opatření projeví," řekl.

Na základě doporučení hygieniků nicméně zahájí příští týden liberecká univerzita akademický rok distanční výukou. Studenti budou moci do školy chodit jen v malých skupinách do laboratoří a ateliérů, na konzultace nebo do knihovny. Podle Valenty se nákaza na Liberecku šíří hlavně mezi mladými od 15 do 30 let. Za rizikové označil harmonizační pobyty škol a sportovní soustředění. Konkrétně zmínil adaptační kurzy pro vysokoškoláky u Máchova jezera, kde se nakazilo 40 studentů z Liberecka, a soustředění hokejových dorostenců, kdy pozitivní test mělo 21 z 30. Hygienik proto doporučuje, pokud je to možné, takové akce omezit či odložit.

Hejtman kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) uvedl, že v Liberci je hospitalizováno 15 pacientů. V kraji je podle něj 82 lůžek s ventilátory. "Máme zatím dostatečnou kapacitu, situaci máme pod kontrolou a nemocnice zatím dále vykonávají všechny plánované operace," uvedl Půta. Zásobu osobních ochranný pomůcek mají nemocnice minimálně na čtyři týdny.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví od prvního odhaleného případu v březnu testy odhalily koronavirus u 1811 lidí z Libereckého kraje, z toho za poslední týden jich bylo rekordních 585. Počet vyléčených za poslední týden stoupl o 97 na 614 a počet zemřelých v souvislosti s koronavirem zůstal na sedmi. Šlo o seniory, kteří měli jiná závažná onemocnění.

V republikovém měřítku má v absolutním počtu od počátku pandemie méně nakažených než Liberecký kraj pouze Karlovarský kraj. V přepočtu na 100.000 obyvatel jsou na tom lépe tři kraje, v Libereckém je na 100.000 obyvatel 408 pozitivně testovaných lidí od prvního zjištěného případu.

V kraji stejně jako v dalších částech republiky musí mít od čtvrtka restaurace a bary zavřeno od 22:00 do 06:00. Omezen je také počet diváků na venkovních sportovních a kulturních akcích na 2000, na vnitřních na 1000 sedících lidí, pokud jde o akce s více sektory. Venkovní akce na stání se mohou konat pouze do účasti 50 osob, nadále platí zákaz vnitřních akcí na stání pro více než deset lidí. Výjimkou jsou schůze ústavních orgánů, soudů, výstavy nebo trhy a veletrhy.

čtk