Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Libereckém kraji je potřeba posílit domácí hospicovou péči. K tomu ale chybí odborný personál

09. 04. 2023 | 12:27

V Libereckém kraji je potřeba posílit domácí hospicovou péči. Zájem je o její rozšíření, chybí ale personál, problémy jsou i se zajištěním financování, vyplývá z vyjádření kraje i zástupců hospiců. "Tuto službu by bylo vhodné rozšířit, ale je nedostatek lékařů, tedy těch, kteří se paliativní péči věnují," uvedl krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS).

seniorkaLupa
ilustrační foto

To potvrzuje i ředitelka Hospice sv. Zdislavy Taťána Janoušková, který provozuje lůžkový hospic v Liberci a v okruhu 30 kilometrů od něj poskytuje i péči doma. "Je nutné rozšíření domácích hospiců v Libereckém kraji," řekla. Konkrétně uvedla oblast České Lípy nebo Turnovska. "Největší problém je personální – chybí paliativní lékaři a zdravotní sestry do terénu," dodala. Zatím jsou ale podle ní schopni poskytnout pomoc a péči všem, kteří o ni projeví zájem. Loni služeb v rámci tohoto domácího hospice využilo 154 klientů. Podle Janouškové nyní jednají s krajem o finanční podpoře domácího hospice. Míní také, že je z hlediska domácího hospice potřeba upravit úhradovou vyhlášku zdravotních pojišťoven v případě péče nad 30 dní.

Janouškové dává za pravdu prezident Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče Robert Huneš. V rozhovoru s ČTK řekl, že podmínky pro fungování mobilních hospiců nejsou vhodně nastaveny pro jejich působení ve venkovských oblastech, hodí se spíš pro velká města. Podle něj proto chybí domácí hospice zhruba v polovině okresů Česka. Podmínkou pro mobilní hospic je 5,5 úvazku zdravotní sestry a 1,2 úvazku lékaře. Alespoň část úvazku lékaře musí navíc zastávat odborník na paliativní medicínu, kterých je nedostatek. Zdravotní pojišťovny pak mobilním hospicům platí pevnou částku za den ošetřování pacienta. Podle Huneše ale ve venkovských oblastech pacientů není tolik, aby se hospic s tolika pracovníky uživil.

Problémy se zajištěním financování má i Domácí hospic 14 pomocníků, který působí v okruhu 30 kilometrů od Semil. "Vzhledem k našemu území, kde v podstatě nejsou žádná velká města a naši pacienti jsou rozeseti po kopcích, často i na těžko dostupných místech, není reálné splnit podmínky pojišťovny a mít pět zdravotních sester. Území je velké, ale ne tak hustě osídlené," uvedla ředitelka hospice Marie Zahrádková.

Loni měl tento hospic 26 přijatých pacientů. "K tomu ještě spoustu těch, kde jsme třeba jenom doprovázeli rodinu, navštívili je ambulantně, pomohli jim zajistit jinou, vhodnější službu," uvedla Zahrádková. Podle ní se na ně obrací stále více lidí. "Někdy je nápor veliký, ale snažíme se nikoho nenechat bez pomoci. Pokud máme kapacity naplněné, přicházíme alespoň na ambulantní návštěvu, zajistit pomůcky, poradit v péči, aby rodina vše zvládla do chvíle, než je budeme moci plně přijmout do péče. Někdy už to bývá na hraně zvládnutelnosti," dodala.

Lůžkový hospic je v Libereckém kraji jeden. Je to ten, který v Liberci provozuje Hospic sv. Zdislavy. Jeho kapacita je 28 lůžek. "Tato kapacita je dostačující a Liberecký kraj ji nehodlá rozšiřovat," uvedl krajský radní. Loni se v lůžkovém hospicu starali o 225 pacientů, o rok dříve to bylo 180.

Obecně prospěšná společnost Hospic sv. Zdislavy zaměstnává přes 80 lidí a dalších 40 má na dohodu o provedení práce. Ze 45 procent se na příjmech hospice podílí zdravotní pojišťovny, z 15 procent to jsou dotace pro sociální služby a zhruba ve stejné výši jsou i od dárců. Podíl ze strany klientů je kolem 13 procent. Na činnost přispívají i kraj a obce. Letos by měl tento hospic hospodařit s 53 miliony korun.

Před několika lety vzniklý Domácí hospic 14 pomocníků má roční rozpočet výrazně nižší, kolem milionu korun. "Celý náš rozpočet stojí na grantech, dotacích a největší část tvoří pravidelné finanční dary od drobných i větších dárců," uvedla Zahrádková. Příspěvky od klientů tvoří asi jen osm procent. Tým tohoto hospice se zatím skládá ze dvou zdravotních sester, sociální pracovnice, ředitelky, lékařky a psychoterapeutky a externě využívá i duchovního. "V současné době hledáme schopného fundraisera. Větší problém, než sehnat vhodného uchazeče o volnou pozici, je sehnat potřebné finance, které bychom (mu) mohli nabídnout," dodala Zahrádková.

čtk