Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Libereckém kraji jsou bez proudu stovky domácností. Hasiči vyjížděli k popadaným stromům sedmdesátkrát

10. 02. 2020 | 9:22

AKTUALIZOVÁNO: Hasiči v Libereckém kraji museli od nedělního večera do dnešního rána vyjet zhruba sedmdesátkrát k popadaným stromům. V Raspenavě spadl jeden na rodinný dům. Nikomu se nic nestalo. ČTK to řekla krajská mluvčí hasičů Lucie Hložková. Provoz na železniční trati do Frýdlantského výběžku je zpožděný, z Liberce do Žitavy jezdí místo vlaků autobusy. Bez proudu jsou v kraji stovky domácností. Z preventivních důvodů zůstane dnes po celý den uzavřená liberecká zoo. Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) doporučil rodičům, aby děti dnes raději nechali doma, což řada z nich vyslyšela.

5908dcz
Ilustrační foto, HZS LK

Například do jedné z největších škol v Liberci, ZŠ 5. května, dnes přišla zhruba polovina z 570 žáků. "Rodiče zřejmě vyslyšeli pokyn pana hejtmana, nicméně v tuto chvíli asi úplně zbytečně, protože děti jsou tady ve škole zabezpečené a v odpoledních hodinách jsme byli připraveni poskytnout jim azyl až do 17:00, kdy končí školní družina, takže rodiče si je mohli vyzvednout," řekla dnes ČTK ředitelka školy Iveta Rejnartová.

Meteorologové dnes očekávají vítr až 110 kilometrů v hodině, na horách může dosáhnout až 145 kilometrů. Hasiči v kraji v noci nejčastěji zasahovali v okolí Raspenavy na Liberecku. V jednom případě, v části Peklo, spadl strom na rodinný dům. "To se bude řešit, jakmile se trochu ustálí počasí," uvedla Hložková. Kvůli popadaným stromům je podle ní neprůjezdná silnice z Kryštofova Údolí na Andělskou horu.

Komplikace jsou i na železnici. Společnost Trilex zastavila ráno preventivně na trati z Liberce přes Žitavu do Varnsdorfu provoz vlaků a zajistila náhradní autobusovou dopravu. Pomaleji než obvykle jezdí z opatrnosti vlaky z Liberce směrem do Frýdlantského výběžku a opožděné tak mohou být až o hodinu.

Energetici k 08:00 v kraji evidovali dvě poruchy na vedení vysokého napětí, v Kryštofově Údolí u Liberce a u Mimoně na Českolipsku. "Bez proudu bylo asi 400 odběrných míst," doplnila mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

čtk