Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Libereckém kraji nejsou vhodná ke koupání dvě přírodní koupaliště

11. 07. 2019 | 16:38

V Libereckém kraji není v současnosti voda vhodná ke koupání již na dvou přírodních koupalištích. Ke Chrastavě u Liberce, kde je kvalita vody nevyhovující od začátku sezony, nově přibylo koupaliště v Sedmihorkách v Českém ráji.

koupáníVlasy
ilustrační foto

Vyplývá to z informací na webu Krajské hygienické stanice v Liberci. Voda nevhodná ke koupání představuje zdravotní riziko a v hodnocení hygieniků se označuje čtvrtým stupněm jakosti z pěti. Pátý stupeň, kdy se již vyhlašuje zákaz koupání, ale zatím nikde v kraji není.

Znečištění na čtvrtém stupni z pěti má rybník Bažantík u oblíbeného kempu v Sedmihorkách kvůli snížené průhlednosti a sinicím. Koupaliště v Chrastavě není vhodné ke koupání kvůli kolísavé kvalitě přítoku, napájeno je z Vítkovského potoka. Rozbor z konce května ukázal, že byl překročen limit pro fekální znečištění. Po vypuštění a vyčistění se sice kvalita vody zlepšila, ale podle hygieniků je problém dlouhodobý. Berou v potaz i výsledky rozborů z předchozích let.

Na stupni tři, značícím zhoršenou kvalitu vody, jsou Máchovo a Hamerské jezero na Českolipsku, v obou případech je důvodem zvýšený výskyt sinic. Zdravotní problémy po koupání mohou mít hlavně citliví jedinci, mezi něž patří děti, těhotné ženy či alergici. Všichni lidé by se měli po koupání v takové vodě osprchovat.

Mírně znečištěná voda je na čtyřech dalších sledovaných přírodních koupalištích, konkrétně v Novém Městě pod Smrkem a Českém Dubu na Liberecku a v Nedamově u Dubé a Radváneckém rybníku u kempu ve Sloupu v Čechách na Českolipsku.

čtk