Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Libereckém kraji opět ubylo nemocných s virózami, od začátku roku zde v souvislosti s chřipkou zemřelo pět lidí

06. 03. 2020 | 15:21

V Libereckém kraji opět ubylo lidí s infekcí dýchacích cest a chřipkou. Za poslední týden nemocnost poklesla o 3,8 procenta na 1530 případů na 100.000 obyvatel. Nejvyšší je mezi dětmi do pěti let. V tiskové zprávě o tom dnes ČTK informovala mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. V nemocnicích v kraji platí nadále zákaz návštěv, od začátku roku v souvislosti s chřipkou zemřelo v Libereckém kraji pět lidí.

chřipka
ilustrační foto

Nemocnost v Libereckém kraji poklesla druhý týden po sobě a je pod hranicí epidemie. Za limitní považují hygienici 1600 až 1800 případů na 100.000 obyvatel. Nadále ale nemocnost v kraji převyšuje republikový průměr, v ČR je na 100.000 obyvatel 1226 nemocných. Za poslední týden jde v republikovém měřítku o pokles o 7,3 procenta.

V tomto týdnu bylo v kraji laboratorně potvrzeno dalších 28 případů chřipky a od září 2019, kdy začala chřipková sezona, jich tak je už 197. V drtivé většině šlo o vir typu A. Hospitalizace byla nutná u 135 nemocných a v sedmi případech byl průběh onemocnění závažný.

Chřipka nejvíce ohrožuje astmatiky, osoby s onemocněním srdce, plic, ledvin, jater či HIV/AIDS a také těhotné ženy a seniory. Tito lidé se řadí mezi často hospitalizované, proto hygienici nadále doporučují nemocnicím v kraji zákaz návštěv. "Stále platí, že k předcházení onemocnění nejen chřipkou doporučujeme dodržovat obecné zásady osobní hygieny, zejména časté mytí rukou," dodala Balašová.

čtk