Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Libereckém kraji přibylo za týden lidí s respiračními chorobami. Nemocnost je pod epidemickým prahem

10. 01. 2020 | 17:12

V Libereckém kraji výrazně přibylo lidí s respiračními onemocněními. Na 100.000 lidí je v kraji 1324 nemocných, to je o 56,7 procenta více než před týdnem. Nemocnost odpovídá ročnímu období, uvedla v tiskové zprávě ředitelka krajského odboru protiepidemického Jana Prattingerová. Nemocnost v kraji je nad republikovým průměrem. V ČR je 1051 nemocných na 100.000 obyvatel, nárůst za poslední týden je 60 procent.

chřipka6ena
ilustrační foto

Nemocnost v kraji je pod epidemickým prahem. O epidemii se hovoří tehdy, když se počet pacientů pohybuje mezi 1600 až 1800 nemocnými na 100.000 lidí. Z regionů v kraji je na tom nejhůře Liberecko s 1449 případy na 100.000 obyvatel, jen o málo lepší je situace v sousedním Jablonecku.

Od začátku chřipkové sezony, tedy září 2019 bylo v kraji laboratorně potvrzeno 26 případů chřipky, z toho pět za poslední týden. "Výskyt chřipkového viru v tomto období není neočekávaný. K předcházení onemocnění doporučujeme dodržovat obecné zásady osobní hygieny zejména časté mytí rukou a zdravou životosprávu, to znamená dostatek pobytu na čerstvém vzduchu, pohybu, odpočinku a vitamínů," uvedla Prattingerová. Podle ní je možné se v rámci prevence i teď dát očkovat proti chřipce. "Očkování doporučujeme konzultovat s praktickým lékařem pro dospělé nebo pro děti a dorost," dodala. V souvislosti s chřipkou bylo v této chřipkové sezoně 19 osob hospitalizováno, z toho v jednom případě mělo onemocnění závažný průběh.

V předchozí chřipkové sezoně, jež trvala od podzimu 2018 do jara 2019 v souvislosti s chřipkou zemřeli tři lidé. Bylo to o šest méně než v sezoně 2017/2018. V meziročním srovnání ale přibylo závažných průběhů onemocnění, z 15 na 17. Charakteristickým rysem minulé chřipkové sezony, byla výrazná dominance chřipky typu B. V této je to zatím typ A. Chřipka bylo loni potvrzena u 260 lidí a chřipková epidemie v kraji trvala od začátku února pět týdnů.

čtk