Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Máchově i Hamerském jezeře se o stupeň zlepšila kvalita vody, počasí ke koupání ale nyní moc neláká

26. 08. 2021 | 10:59

Hamerské jezero na Českolipsku opět patří mezi vodní plochy vhodné ke koupání. O stupeň se zlepšila také kvalita vody v nedalekém Máchově jezeře, je jen mírně zhoršená. Vyplývá to z dat na webu Krajské hygienické stanice v Liberci. Počasí v kraji ale ke koupání nyní moc vhodné není. Je deštivo a příznivá není ani předpověď až do konce letních prázdnin, teplota se jen stěží dostane nad 20 stupňů Celsia.

koupaliště man-1869744 1280
Ilustrační foto

Hygienici v Libereckém kraji pravidelně sledují 37 vodních ploch, za nevhodné ke koupání označují kvůli kolísavé kvalitě přítoku od začátku sezony přírodní koupaliště v Chrastavě u Liberce a kvůli znečištěné hladině od poloviny července i přírodní koupaliště v Mimoni na Českolipsku. Na čtvrtém z pěti stupňů hodnocení se v předchozích týdnech dostalo kvůli přemnoženým sinicím dvakrát i Hamerské jezero, podle posledního rozboru se ale kvalita vody mírně zlepšila a je na stupni tři. To znamená, že zdravotní obtíže po koupání mohou mít citliví jedinci, mezi než patří děti, alergici či těhotné ženy. Lidé by se po koupání měli osprchovat.

Na stupni tři bylo takřka po celé letní prázdniny i Máchovo jezero, podle posledního rozboru se ale i tam kvalita vody zlepšila a je na druhém stupni. To znamená, že riziko zdravotních obtíží po koupání je malé. Mírně zhoršenou kvalitu, což obvykle značí snížená průhlednost, mají také přírodní koupaliště v Nedamově u Dubé na Českolipsku, v Českém Dubu v Podještědí a v Mříčné u Jilemnice a rybník Bažantník v Sedmihorkách v Českém ráji. Z druhého na první, tedy nejlepší stupeň si polepšilo koupaliště v krkonošském Jablonci nad Jizerou.

čtk