Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Šimonovicích vznikají modely ptáků z ovčího rouna. Ptáčci jsou jako živí a v nabídce je 10 400 druhů

13. 01. 2021 | 11:29

Pozoruhodnou řemeslnou výrobou se v rámci Libereckého kraje zabývá Marta Vrabcová Bayerová. Vytváří modely ptáků z ovčího rouna, které jsou k nerozeznání od živých zvířat. Její firma vznikla před třemi lety, jmenuje se Sparrows a sídlí v Šimonovicích u Liberce.

Modely ptáků (2)
Foto: LK

„Je potřeba skutečně přijít hodně blízko, aby si člověk všiml, že se nejedná o kdysi živého, nyní vycpaného ptáka. Tak dokonalé výrobky to jsou. Lze si objednat jakéhokoliv ptáčka z 10 400 druhů, které na světě žijí. To dokonale vypovídá o umění a dokonalém řemesle paní Vrabcové Bayerové,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.Foto: LKPtáci jsou vyráběni z ovčího rouna technikou zvanou dry felting – česky plstění na sucho. Tento proces je vysoce ekologický a šetrný k přírodě. Nepotřebuje žádné energické zdroje, pouze ty lidské, které jsou ovšem náročné na prostorovou představivost, umělecký talent, zručnost a také trpělivost.

Ptáci ze Šimonovic jsou k vidění například v ekocentru ZOO Brno, v liberecké zoologické zahradě, ekocentru Divizna Liberec, ekocentru Chaloupky Kněžice, v Terezíně nebo ekocentru Zahrada v Mladé Boleslavi. Objednávky se přijímají na webu www.sparrows.cz/kontakty.

LK/Jan Mikulička