Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V novém programovacím období chce Liberecký kraj dotace 1,2 miliardy korun. Konečně by se mohly zrealizovat projekty, o nichž se zatím jen hovoří

08. 06. 2022 | 15:00

V novém programovacím období chce Liberecký kraj získat z fondů Evropské unie peníze na výstavbu krajského dopravního terminálu, parkovacího domu u autobusového nádraží nebo na výstavbu bytů pro lidi s postižením. Krajští radní schválili seznam 14 projektů dohromady za 1,2 miliardy korun, na které chce kraj čerpat dotace z programu Integrované územní investice ITI Liberec – Jablonec nad Nisou. Novináře o tom dnes informoval krajský radní pro rozvoj Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj).

LBpanoramaNewMML
Program zahrnuje nejen aglomeraci Liberec - Jablonec nad Nisou, ale i dalších 45 blízkých obcí. Ilustrační foto: SML

Program zahrnuje nejen aglomeraci Liberec - Jablonec nad Nisou, ale i dalších 45 blízkých obcí. Podle předběžných informací by v programu mělo být pro oblast k dispozici 2,8 miliardy korun, z toho zhruba 1,326 miliardy z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), asi miliarda z Operačního programu Doprava, nejvýše 400 milionů korun z Operačního programu Životní prostředí a kolem 50 milionů z Operačního programu Zaměstnanost.

"Ty projekty budou samozřejmě soutěžit s projekty ostatních žadatelů, takže jsou to představy kraje, co by chtěl financovat v jednotlivých oblastech, a já očekávám, že v některých oblastech budou desítky projektů i z dalších obcí. Těch obcí je v ITI podstatně víc než v předchozím programovacím období, takže se dá čekat i dramaticky vyšší zájem o dotace," uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Například Jablonec nad Nisou chce z programu ITI čerpat peníze na výstavbu dopravního terminálu, modernizaci škol, revitalizaci Tyršových sadů nebo rekonstrukci funkcionalistické Kantorovy vily. Jablonecké zastupitelstvo schválilo 19. května seznam 21 projektů celkem téměř za 1,118 miliardy korun, na které chce druhé největší město v kraji peníze žádat. Klíčovým projektem je pro město nový dopravní terminál v Kamenné ulici, který podle odhadů přijde na 300 milionů korun.

Ke klíčový projektům, které by podle Půty rád s využitím peněz z ITI realizoval Liberecký kraj, patří přestupní terminál veřejné dopravy, který by měl vyrůst na libereckém vlakovém nádraží a propojit železniční a autobusovou dopravu s MHD a osobní dopravou. Náklady kraj odhaduje na 250 milionů korun. Dalších 300 milionů by měl stát parkovací dům až pro 800 aut na místě současného autobusového nádraží. Kolem 100 milionů korun by chtěl kraj například na restaurování sbírek Severočeského muzea.

čtk