Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V poslední vlně kotlíkových dotací už nebude možné pořídit si nový kotel na uhlí ani kombinovaný model

11. 08. 2019 | 5:39

Liberecký kraj bude žádosti o dotace na výměnu kotlů za ekologičtější přijímat od 23. září. Ve třetí vlně bude k dispozici přes 139 milionů korun, vyměnit by se tak mohlo odhadem zhruba 1400 kotlů. V kraji ještě existuje 15.000 kotlů na pevná paliva, řekla před časem krajská radní pro rozvoj Radka Loučková Kotasová (ANO). "Takže máme co vyměňovat. Je tady skutečně velký potenciál žadatelů," uvedla. V předchozích dvou vlnách se v Libereckém kraji podle ní vyměnilo zhruba 3000 kotlů.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) jde pravděpodobně o poslední vlnu takzvaných kotlíkových dotací. "V této chvíli nemůžeme zaručit, že bude program nějakým způsobem pokračovat, a proto říkáme, že je poslední možnost, na kterou se lze spolehnout," řekl. Program považuje ministr za úspěšný, za předchozí dvě vlny se podle něj vyměnilo v celé zemi zhruba 60.000 kotlů. "Z ovzduší bylo odstraněno 2700 tun prachu, což je obrovské číslo, a mimo jiné deset procent karcinogenního benzopyrenu," dodal. Podle Kotasové je Liberecký kraj specifický tím, že se domácnosti na znečištění ovzduší podílejí z 80 procent.

V nové výzvě už nebude možné pořídit s dotací nový kotel na uhlí ani kombinovaný na spalování uhlí a biomasy. Podporu bude možné žádat na tepelná čerpadla, kotle výhradně na biomasu nebo na plynový kondenzační kotel. Žadatelé mohou získat od 95.000 do 120.000 korun podle druhu pořizovaného zdroje tepla. Obyvatelé z oblastí se zhoršenou kvalitou ovzduší mohou navíc dostat ještě 7500 korun. Jde například o žadatele ze Cvikova, Frýdlantu, Liberce, Turnova, Nového Boru či Železného Brodu.

"Stejně jako v předchozích dvou výzvách proběhnou semináře pro veřejnost, minimálně na deseti místech v kraji, budou v září. Aby žadatelé mohli své připravené podklady zkonzultovat se zaměstnanci oddělení, které se kotlíkovým dotacím věnuje," řekl hejtman Martin Půta (SLK). Elektronický příjem žádostí začne v pondělí 23. září od 16:00. Odesláním elektronické žádosti si žadatel zajistí pořadí, poté ale bude muset do deseti pracovních dnů na krajský úřad doručit žádost vyhotovenou písemně.

čtk