Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ve čtvrtek je Mezinárodní nekuřácký den, VZP přispívá svým klientům na odvykání kouření

17. 11. 2021 | 18:19

Kuřákům se zkracuje život zhruba o deset let oproti běžné populaci. Ten, kdo kouří, má zhruba 3krát vyšší riziko fatálního infarktu, více než dvojnásobně se zvyšuje riziko náhlé srdeční smrti a postižení tepen dolních končetin je u kuřáků dokonce 7krát vyšší. Kouření zvyšuje pravděpodobnost výskytu nádoru plic, bronchogenních nádorů, nádorů hlavy a krku, jícnu, žaludku, ledvin, gynekologických nádorů atd. Všeobecná zdravotní pojišťovna proto nabízí svým klientům příspěvek na odvykání kouření ve výši 1 000 korun. V loňském roce vyplatila těm, kdo se rozhodli přestat kouřit, 859 471 Kč. Tato data VZP zveřejňuje v souvislosti s připomenutím Mezinárodního nekuřáckého dne, který připadá na každý třetí listopadový čtvrtek.

cigarettes-83571 1280
Ilustrační foto

V rámci prevence kardiovaskulárních a dalších závažných onemocnění můžete získat příspěvek na odvykání kouření až 1 000 Kč např. na léčivý přípravek Champix, který je předepisován lékařem na recept, nebo na volně prodejné léčivé přípravky (např. Defumoxan) zakoupené v lékárně (tj. na náhradní léčbu nikotinem v následujících formách: náplasti, pastilky, ústní spreje, žvýkačky atd.). Příspěvek je poskytován klientovi, který podstupuje či podstoupil léčbu závislosti na tabáku na doporučení ošetřujícího lékaře či konzultujícího odborníka. Před podáním žádosti se prosím seznamte se všemi potřebnými informacemi, jež najdete v podrobných podmínkách čerpání příspěvků z fondu prevence.

Kouření je také jednou z nejčastějších příčin chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN). V loňském roce se s ní léčilo téměř 110 tisíc klientů VZP a na jejich léčbu pojišťovna vynaložila 1,7 miliardy Kč. Až 70 % případů rakoviny plic souvisí podle odborníků z České pneumologické a ftizeologické společnosti právě s CHOPN.

Klienti VZP s CHOPN dle krajůTZ/Viktorie Plívová