Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ve skiareálech v Libereckém kraji lyžovaly i přes nepříznivé podmínky desítky až stovky lidí

22. 12. 2019 | 17:01

Desítky až stovky lidí lyžovaly v sobotu a dnes v Libereckém kraji ve skiareálech, které i přes nepříznivé podmínky byly o víkendu v provozu. V dalších dnech zůstanou v kraji otevřena pouze střediska Černá Říčka v Desné v Jizerských horách a Aldrov v krkonošské obci Vítkovice, vyplývá z informací od provozovatelů.

lyže dítě detail skiers-2093046 1280
Ilustrační foto

"Budeme v provozu každý den do doby, než to roztaje," uvedl za Černou Říčku Martin Lauer. Podle něj je na sjezdovce od 20 do 50 centimetrů sněhu. "Mělo by se to postupně zlepšovat. Má něco připadnout a kolem 26. prosince by mělo mrznout, tak snad budeme moci zase zasněžovat," dodal. Víkendovou návštěvnost hodnotí jako slušnou. "Dnes bylo asi 350 lidí, víc než v sobotu. Bylo lepší počasí, bylo to přimrzlé a ráno i sluníčko, takže to bylo příjemné," řekl.

Za slabší považuje víkendovou návštěvnost Pavel Bažant ze společnosti Ski bižu, která provozuje tři areály v Jizerských horách. O víkendu byl v částečném provozu jen jeden, Severák v Hraběticích. "Lyžařská škola v pohodě, veřejnost samozřejmě nic moc. Počasí je takové, jaké je, a v sobotu i pršelo. Takže spíše slabší zájem," uvedl Bažant. Odhaduje, že denně mohlo na Severáku lyžovat zhruba 200 lidí. Další provoz Severáku a otevření areálu na Tanvaldském Špičáku závisí na počasí. "Čekáme na to, zda se ochladí," dodal. Předpokládá, že na Severáku by se mohlo opět lyžovat ve středu a na Tanvaldském Špičáku začít od pátku.

Z krkonošských středisek, která jsou v Libereckém kraji, měl v sobotu a v neděli otevřeno jen ski Aldrov ve Vítkovicích. "Denně tady bylo asi 40 až 50 lidí, akorát počasí chvíli nepřálo. Bylo to takové deštivo sněhové," uvedl za středisko Stanislav Nechanický. V provozu by podle něj měli zůstat každý den, pokud počasí dovolí. "Máme tak 20 centimetrů po celé jedné půlce sjezdovky," dodal.

Dnes bylo možné lyžovat i v malém areálu Větrov ve Vysokém nad Jizerou. Využilo toho zhruba 15 lidí. "Máme asi 20 centimetrů. Doufám, že se v pondělí počasí otočí a konečně něco připadne," uvedl provozovatel střediska František Matoušek. Předpokládá, že vlek znovu spustí 25. prosince.

Další střediska v kraji čekají se zahájením provozu na ochlazení. Třeba krkonošský Harrachov kvůli tomu naneurčito odložil otevření areálu, které původně plánoval na pondělí. Lanovka tak zatím bude vozit nahoru nadále jen pěší.

čtk