Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Velkokapacitní očkovací centra v únoru Liberecký kraj neotevře. Snad v březnu, dubnu...

20. 01. 2021 | 13:33

Plánovaná velkokapacitní očkovací centra, která by mohla měsíčně zajistit očkování až pro 50.000 lidí, Liberecký kraj v únoru neotevře. Není na to dost vakcíny, řekl dnes novinářům hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Centra se tak podle něj otevřou zřejmě v březnu, možná až v dubnu. Do té doby budou očkování zajišťovat centra v páteřních nemocnicích v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě, Semilech a Jilemnici.

ockovani2irma
archivní foto Artur Irma

Liberecký hejtman už dřív kritizoval způsob rozdělování vakcín, z nichž třetina mířila do minulého týdne do Prahy a pětina do Brna. "My jsme dostali o třetinu méně vakcín, než odpovídalo počtu našich seniorů starších 65 let," řekl Půta. I díky kritice se podle něj podařilo pro kraj získat další plato vakcín, které zajistí očkování zhruba pro 1100 lidí v domovech pro seniory a domovech se zvláštním režimem. První kolo očkování klientů a pracovníků těchto zařízení by tak mohlo ještě v lednu skončit.

Kraj dostal do minulého týdne zhruba 5500 dávek vakcíny. "Naočkovali jsme ke 4000 lidí, protože očkujeme tento týden dávky z minulého týdne," doplnil radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS). Ještě dnes by měla podle něj do kraje dorazit další čtyři plata s vakcínou pro zhruba 4500 lidí. "V příštím týdnu už ale začínáme přeočkovávat druhou vakcínou zdravotníky, které jsme očkovali na začátku ledna," dodal Richter. Na to bude podle něj třeba zhruba čtvrtina dodaných vakcín.

Přednostně se v Libereckém kraji očkují zdravotníci a záchranáři, senioři v pobytových zařízeních a senioři starší 80 let, kteří žijí mimo ústavy. "Tato očkování budou probíhat do konce března, na další věkové skupiny se tak dostane zřejmě až v dubnu," řekl Půta. Se zvýšením dodávek vakcíny je podle kraj připraven během několika dní otevřít velkokapacitní očkovací centra. To největší vznikne v liberecké Home Credit Areně, kde budou schopni denně očkovat až 1200 lidí. Další budou v Eurocentru v Jablonci a KD Crystal v České Lípě, v Semilech a Jilemnici se bude dál očkovat přímo v nemocnicích.